середа, 06 листопада 2019 10:53

Імпічмент Трампа: посол ЄС у США змінив свідчення щодо тиску на Україну

Імпічмент Трампа: посол ЄС у США змінив свідчення щодо тиску на Україну
Посол згадав про розмову, дискусія навколо якої точилась тижнями. Фото: espreso.tv

Високопоставлений американський дипломат змінив свідчення слідчим Палати представників і визнав відкладення американської допомоги Україні як важель тиску.

Про це посол ЄС у США Гордон Сондленд повідомив у 3-сторінковому додатку до свідчень, який він у понеділок спрямував до комітетів Палати представників, повідомляє CNN.

За словами посла, він згадав розмову 1 вересня, коли сказав помічнику президента України Володимира Зеленського, що допомога в області безпеки пов'язана з розслідуваннями щодо колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

"Тепер я згадую, як особисто розмовляв із паном (Андрієм) Єрмаком, де сказав, що відновлення американської допомоги, швидше за все, не відбудеться, поки Україна не виступить із публічною антикорупційною заявою, яку ми обговорювали протягом багатьох тижнів",- сказав Сондленд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бахрейн, Байдени й Україна: радник Трампа випадково розбовкав таємниці

Нові свідчення додають доказів демократам, які стверджують, що президент пов'язав заморожування безпекової допомоги США Україні з розслідуваннями проти Байдена. А також зломом серверів Демократичного національного комітету під час виборів 2016-го.

Комітет із розвідки, закордонних справ і нагляду Палати представників у вівторок опублікував стенограми показань Сондленда і колишнього спецпредставника США в Україні Курта Волкера.

У жовтні 2019-го у свідченнях Сондленд сказав, що не знав, чому допомогу Україні заморозили. Він розповів, що особистий адвокат президента Руді Джуліані усіма силами намагався переконати Україну розпочати розслідування проти політичних суперників Трампа. І що вони могли бути незаконними.

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані просив Держдепартамент і Білий дім видати візу колишньому генпрокурору України Віктору Шокіну.

Про це заявив заступник помічника держсекретаря США у справах Європи й Євразії Джордж Кент у Конгресі.

Шокін був ініціатором розслідування щодо газової компанії Burisma, у час правління якої 2014-го увійшов син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантер Байден. Шокін перебував на посаді генпрокурора України з лютого 2015-го по березень 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Імпічмент Трампа: посол ЄС у США змінив свідчення щодо тиску на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути