вівторок, 06 лютого 2024 17:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Хакери знайшли інформацію, скільки Росія платить за "Шахеди". Вартість вражає

Хакери знайшли інформацію, скільки Росія платить за "Шахеди". Вартість вражає
Вигляд дрону Shahed-136. Фото: mil.in.ua

Група хакерів Prana Network зламала поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, на яких знаходився масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136 для Російської Федерації.

Про це з посиланням на відповідні дані повідомив "Мілітарний".

Серед отриманої документації по локалізації виробництва іранських ударних безпілотників в особливій економічній зоні "Алабуга" РФ, знайшлись відомості про переговорний процес, де зазначались об'єми випуску і вартість дронів.

У документах напряму не називається тип продукту, що виготовляється. Безпілотники значаться у документах під спеціальним шифром як "моторная лодка типа Dolphin 632".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ЄС продовжила санкції проти Росії

Іранською стороною було озвучено стартову вартість 23 млн рублів за одиницю ($375 тис.), згодом росіяни та іранці домовились про 12 млн рублів за борт при замовленні шести тисяч одиниць ($193 тис.) або 18 млн рублів ($290 тис.) при замовленні двох тисяч одиниць.

Загальна ціна контракту на виробництво, включаючи передачу технологій, обладнання, шести тисяч комплектів БПЛА, програмного забезпечення, склала 108,5 млрд рублів ($1,7 млрд).

Згідно з планами країни-агресорки на 2023 рік, за повної локалізації виробництва та мінімальним постачанням компонентів з Ірану прогнозована собівартість "шахеда" становитиме 4,4 млн рублів ($48,8 тис.) за одиницю.

"Однак це лише прогноз який може мати відхилення у випадку змін у плануванні та виробництві", - пише "Мілітарний".

Повідомляється, що вартість реалізації "шахеда" - ціна, за якою вони будуть передані замовнику, складатиме 14,9 млн рублів ($165,5 тис.).

Такий розрив може бути пов'язаний із закладеними виплатами за лінцензійне виробництво, додатковими витратами.

Згідно з іншими оприлюдненими документами, принаймні частково РФ проводить фінансові операції і платежі з Іраном у золоті.

Зокрема, організація "Алабуга Машинери" у лютому 2023 року передала іранській Sahara Thunder понад 2 067 795 грамів золота у злитках, ймовірно, в якості оплати товарів та послуг.

З початку цього року російські війська випустили по Україні понад 330 ракет і близько 600 безпілотників. Потрібен достатньо потужний повітряний щит, сказав президент Володимир Зеленський.

З 24 лютого 2022 року Сили оборони України знищили 3095 ударних БпЛА Shahed-136/131 із 3940, якими атакували росіяни, повідомив наприкінці грудня командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук.

Зараз ви читаєте новину «Хакери знайшли інформацію, скільки Росія платить за "Шахеди". Вартість вражає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути