четвер, 24 червня 2021 10:37

Фермери палять урожай через нашестя мишей

Фермери палять урожай через нашестя мишей
Фермер Грег Янгхасбенд спалює близько 130 тюків сіна, знищених мишами, Австралія, 26 травня 2021 року / Метью Ебботт

В Австралії фермери спалюють урожай, щоб зупинити навалу мишей.

Фермер 63-річний Колін Тінк займається сільським господарством усе життя й ніколи не стикався з такою навалою мишей, що спустошує зараз зернові регіони в Австралії. Про це пише Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У країні нашестя мишей – їдять урожай, кусають людей

Спочатку в країні тривалий час була посуха. Коли торік, нарешті, почалися дощі, Тінк подумав, що все налагоджується. Дощ призвів до рекордних врожаїв у весняні й літні місяці - з вересня до березня в Південній півкулі весна й літо. Силоси були переповнені зерном, а сараї сіном. Тінк виростив достатньо сіна, щоб годувати худобу два роки. Потім з'явилися миші. Їх десятки або сотні тисяч.

Паразити зариваються в сіно й зерно. Те, що вони не їдять, псується, оскільки їхня сеча стікає через тюки. Він змушений був спалити частину зіпсованого врожаю.

Також нещодавно Тінк зробив гігантську мишоловку з транспортного контейнера. Він заманює мишей у неї, розсипаючи зерно підлогою, і вони не можуть вибратися. Потім Тінк або його онук 5-річний Джок змітають мишей мітлою у велику калюжу з водою, розташовану біля відчиненого кінця контейнера. Гризуни кидаються у воду з рідиною для миття посуду й швидко тонуть. У перший вечір зловили 7 тис. мишей. На наступну ніч 3 тис. Тепер у середньому приблизно 1 тис. за ніч.

Кожні 10 років Австралія потерпає від нашестя мишей. Деякі старші фермери згадують 1970-ті, коли здавалося, що земля рухається, вона була настільки щільно забита мишами. Одним із чинників цього є зміна методів ведення сільського господарства. Щоб підтримувати вологість у посушливому ґрунті, фермери садять нові культури прямо на старі стебла, залишені в землі. Це означає, що в мишей більше їжі.

Уряд видав 5 тис. л смертельної приманки - бромадіолону. Учені побоюються, що отрута може вбити також інші види живності: орлів, сов, змій і великих ящірок, які харчуються мишами.

Миші також переносять віруси, потенційно смертельні для людини. Органи охорони здоров'я заявляють, що кількість випадків лептоспірозу - грипоподібного захворювання, яке може призвести до менінгіту, ниркової недостатності, кровотеч і респіраторних ускладнень, подвоїлася 2021 року порівняно з тим же періодом торік.

Через брак пасток фермерам довелося придумувати власні системи для виловлення мишей. Вони виготовляють імпровізовані пастки з бочок і відер.

На австралійському острові Тасманія тисячі плавців відзначили голим запливом найкоротший день у році - 21 червня. У Південній півкулі зараз зима і температура води була + 3°С. Це традиційний місцевий заплив Dark Mofo Nude Solstice Swim. майже 1,5 тис. дорослих людей скористалися шансом для масового купання.

Зараз ви читаєте новину «Фермери палять урожай через нашестя мишей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути