Ексклюзиви
понеділок, 13 вересня 2010 13:35

Європі обіцяють найхолоднішу зиму тисячоліття

Європі обіцяють найхолоднішу зиму тисячоліття
Польські метеорологи передбачають, що зима 2010-2011 років може стати однією з найсуворіших в Європі за останнє тисячоліття. Причину вони бачать у згасанні теплої атлантичної течії Гольфстрім, яка перестала доносити тепло до Європи. Про це повідомляє "InterRight".

На думку вчених, охолоджування Європи пов"язане з тим, що швидкість руху вод Гольфстріма знизилася вдвічі порівняно з тим, що було декілька років тому. І тепер воно не в змозі компенсувати холод, який приносять повітряні маси з Арктики. За словами кліматолога з Інституту метеорології і водного господарства Польщі, ці зміни вже помітні у Норвегії і ряді інших скандинавських країн.

"Якщо Гольфстрім повністю зникне, то Європу чекає льодовиковий період, а у Скандинавії можливе утворення великого льодовика", - зазначає вчений.

Як вважають деякі спостерігачі, причина ослаблення Гольфстріма може полягати в аварії нафтовидобувної платформи "Deepwater Horizon" компанії BP у Мексиканській затоці, яка сталася 22 квітня. З аварійної свердловини Макондо в океан з кінця квітня по кінець липня потрапило від 600 до 760 тисяч тонн нафти.

Однак висновки про ослаблення Гольфстріма можуть виявитися передчасними. Раніше океанолог Джош Уілліс з NASA довів, що за останні 18 років течія стала лише сильнішою і теплішою. Д.Уілліс протягом майже двох десятків років збирав дані з дослідницьких судів, а також космічних супутників, що спостерігали за морською поверхнею.

Інформація про ослаблення Гольфстріма з"явилася вперше у 2005 році. Тоді британський океанограф Гаррі Бріден з Національного океанографічного центру в Саутгемптоні (Велика Британія) опублікував статтю у журналі "Nature" про уповільнення циркуляції водних мас у Гольфстрімі на 30% порівняно з 1957 роком.

Нагадаємо, народний метеоролог Валерій Некрасов передбачає, що нинішня осінь в Україні буде прохолодною і вітряною. Зима, за його словами, буде довгою, холодною і сніжною - лише наприкінці квітня настануть по-справжньому весняні дні.

А в Укргідрометцентрі зазначили, що холодна зима не зупинить глобального потепління.
Зараз ви читаєте новину «Європі обіцяють найхолоднішу зиму тисячоліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути