понеділок, 29 листопада 2021 15:19

ЄС навчав солдатів в Африці, а "вагнерівці" їх очолили

ЄС навчав солдатів в Африці, а "вагнерівці" їх очолили
Місія ЄС з військової підготовки в ЦАР / eeas.europa.eu

Російські найманці прийняли командування принаймні одним батальйоном, навченим ЄС, у Центральноафриканській республіці.

Про це йдеться у звіті дипломатичної служби ЄС від 15 листопада, який просочився у пресу, пише EUobserver.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський усе знав: Bellingcat опублікували нові деталі розслідування щодо "вагнерівців"

Збройні сили ЦАР FACA – армія президента країни Фостена-Аршанжа Туадери. Вони налічують близько 12,5 тис. солдатів.

Військові радники ЄС протягом багатьох років навчали солдатів ЦАР у рамках широкої міжнародної присутності в країні, яку роздирає війна. Але навчений ЄС батальйон "нині контролюється персоналом "вагнерівців" усупереч угоді між європейцями та урядом ЦАР", йдеться у звіті.

Мета Росії, очевидно, полягає у "розкраданні" мінеральних багатств ЦАР, йдеться у доповіді.

"Очолювані Росією сили FACA обвинувачують у "убивствах, зґвалтуваннях і тортурах, незаконному зборі податків та конфіскації майна. Серйозні порушення прав людини зі сторони російських найманців можуть посилити протиріччя серед населення ЦАР та призвести до нестабільності", - йдеться у доповіді.

У Росії близько 2600 "військових", які вперше прибули у ЦАР 2018 року для навчання місцевих військових. Вони також привезли зброю, боєприпаси та бронетехніку.

МЗС ЄС розробляє санкції щодо ПВК "Вагнера" на тлі побоювань Франції, що те, що сталося у ЦАР, може статися також у Малі.

"Існує бажання визначити правові рамки санкцій щодо ПВК "Вагнера", - заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан у Брюсселі після того, як група "Вагнера" провела переговори з хунтою Малі про заміну французьких солдатів на росіян.

"Вагнерівці" воюють у Лівії, Мозамбіку, Судані, Сирії, східній Україні та Венесуелі. Загалом близько 5000 бойовиків. Це переважно колишні солдати з Росії, окупованої Москвою східної України, Білорусі, Молдови та Сербії, а також африканські найманці, зокрема з ЦАР, Малі та Судану. ПВК названо на честь "Вагнера" - позивного колишнього офіцера російського спецназу Дмитра Уткіна. ПВК не має юридичного статусу в Росії або деінде. Її пов'язують із другом Путіна, мільярдером із Санкт-Петербурга Євгеном Пригожиним. 2020 року ЄС вніс Пригожина до "чорного списку".

"Група Вагнера покладається на російську військову інфраструктуру, ділить базу з російськими військовими, перевозиться російськими військовими літаками і користується послугами військової охорони здоров'я, частково фінансується за рахунок багатомільйонних контрактів на харчування та будівництво для збройних сил Росії. ЄС має запровадити проти них санкції. Зокрема, йдеться про заборону на поїздки та заморожування активів співробітників групи у країнах ЄС. Усі країни, які користуються послугами групи та її філій, особливо в ЦАР, Малі та Судані, мають розірвати зв'язки з ними під загрозою санкцій", - йдеться у доповіді.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала звіт щодо "зливу" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російського ПВК "Вагнера". Операція мала назву "Авеню". За проект відповідали голова ГУР Василь Бурба та заступник голови СБУ Руслан Баранецький. Бойовиків ПВК "затримали" у Білорусі ще до того, як їх мали перехопити в українському небі. Відстрочення спецоперації запросили з Офісу президента України.

Зараз ви читаєте новину «ЄС навчав солдатів в Африці, а "вагнерівці" їх очолили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути