середа, 27 грудня 2017 12:43

ЄС оштрафує Росію через хамон на €1,4 млрд

ЄС оштрафує Росію через хамон на €1,4 млрд
Європейські свині не потраплять до РФ попри зняття ембарго. Фото: DW

ЄС звернеться до Світової організації торгівлі вимагаючи оштрафувати Росію на €1,4 млрд

Брюссель вважає, що РФ повинна компенсувати виробникам м'яса збитки, котрих вони зазнали за 4 роки. Заборона імпорту європейської свинини, в тому числі хамона, не є заходами контрсанкцій і не спричинена хворобою тварин. Вона є частиною політикою протекціонізму. Це суперечить правилам СОТ, повідомляє Deutsche Welle.

Росія неправомірно ввела заборону на імпорт свинини, вважають в ЄС. Через те пропонують накласти на неї штраф. Його розмір - €1,4 млрд - вирахували із загального обсягу поставок європейської свинини до РФ за 2013 рік.

Формальним приводом для заборони ввезення свинини із Європи стала епідемія африканської чуми свиней у Польщі та Прибалтиці.

Журналісти наголошують — чума свиней потрапила в Польшу із Росії через Білорусь. Білоруський ринок Россільгоспнагляд закривати не став.

В ЄС переконані — насправді Росія намагається підтримати власних виробників. Через те забороняє імпорт іноземного м'яса. В самій РФ багато років не можуть подолати африканську чуму свиней.

4 роки тому ЄС подав скаргу до СОТ. Її розглянув апеляційний орган, який визнав російські обмежувальні заходи невідповідними. Вимагав скасувати їх.

6 грудня 2017 Россільгоспнагляд визнав, що вчинив неправомірно. Заявив, що відновить імпорт європейської свинини. Під забороною м'ясо із заражених чумою свиней території в Чехії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі та італійської Сардинії.

В Росії наголосили — знімають лише "технічні заборони ветеринарного характеру". Продовольче ембарго продовжить діяти.

Фактично, свинину не можна буде ввозити до Росії.

Це політичні заходи, вважають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білий дім назве нові прізвища російських чиновників і бізнесменів у санкційному списку

Заборона ввезення хамона та іншого свинячого м'яса не є контрсанкціями. Вона була введена ще за півроку до вторгнення Росії на Донбас.

Подібна ситуація була із турецькими помідорами, вважають експерти. Формальним приводом для заборони ввезення став збитий у 2015 російський літак Су-24.

У Верховній Раді пропонують ввести персональні санкції проти осіб, причетних до вбивства російського юриста та аудитора Сергія Магнітського. Законопроект №7439 зареєстрували 22 грудня. Його ініціатори - 46 депутатів. Усього в списку санкцій 54 прізвища. Пропонується ввести санкції проти громадян Росії, яких підозрюють у фальсифікації кримінальних справ, катуванні й інших злочинах проти прав осіб, насамперед тих, хто безпосередньо причетний до вбивства Магнітського.

Зараз ви читаєте новину «ЄС оштрафує Росію через хамон на €1,4 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути