четвер, 11 листопада 2021 10:45

ЄС може накласти санкції на "Аерофлот" та "Турецькі авіалінії" за допомогу в організації міграційної кризи

ЄС може накласти санкції на "Аерофлот" та "Турецькі авіалінії" за допомогу в організації міграційної кризи
Мігранти на кордоні Білорусі з Польщею / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін відхилив прохання німецького канцлера Ангели Меркель вплинути на Білорусь. ЄС готує нову серію санкцій проти білоруського режиму за спрямування тисяч мігрантів до кордонів Євросоюзу.

Голова Євркомісії Урсула фон дер Ляйєн після зустрічі з президентом США Джо Байденом заявила в середу, 10 листопада, що ЄС та США готуються покарати білоруський режим за організацію "гібридної атаки" на блок. Про це пише Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зелені чоловічки" атакують кордони Європи. Мінськ і Москва організували міграційну кризу

"Експлуатація мігрантів білоруським режимом проти ЄС - нелюдська і абсолютно неприйнятна", - сказала Меркель Путіну в телефонній розмові.

За даними Кремля, Путін сказав Меркель, що ЄС має обговорити це питання з Лукашенком. За словами представника ЄС, Путін та Меркель мають незабаром знову поговорити.

Конфлікт між ЄС та Лукашенком спровокували сфальсифіковані вибори у Білорусі у серпні 2020 року та подальші репресії білоруського режиму проти своїх громадян. Вони призвели до примусової посадки в Мінську рейсу літака компанії Rynair, що летів із Греції до Литви через територію Білорусі, задля арешту опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича. Після цього ЄС закрив для білоруських авіаперевізників польоти над своєю територією і заборонив європейським авіаперевізникам літати над Білоруссю, а також наклав інші санкції. Тоді ж у травні 2021 року білоруський режим почав привозити мігрантів із Близького сходу на кордони країн Євросоюзу. Більшість мігрантів прилітають до Мінська, звідки їх організовано везуть до польського кордону, де багато хто нелегально прагне потрапити в ЄС.

ЄС обговорює новий пакет санкцій проти авіакомпаній, причетних до перевезення мігрантів, зокрема російського "Аерофлоту" та "Турецьких авіаліній". На початку наступного місяця ЄС, США та, можливо, Велика Британія можуть оголосити штрафи цим авіакомпаніям.

"Ми розширимо санкції проти Білорусі. Дуже швидко, на початку наступного тижня. Наскільки мені відомо, США також підготували санкції, які набудуть чинності на початку грудня", - сказав фон дер Ляйєн.

За словами дипломатів ЄС, блок намагається доопрацювати деталі пакету, включаючи обмеження для роботи білоруської авіакомпанії "Белавіа", та 29 осіб, пов'язаних із режимом. Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький закликав до екстреного саміту блоку. За словами представника ЄС, найближчим часом лідери ЄС можуть провести віртуальну зустріч із Білорусією.

"Це політична криза, створена для дестабілізації ЄС. Це вияв національного тероризму, помста Лукашенка за нашу підтримку демократичних виборів у Білорусі", - сказав Моравецький.

Польські війська використовували сльозогінний газ, щоб не допустити прориву мігрантів до ЄС, внаслідок чого ті залишилися жити на кордоні між Польщею та Білорусією в умовах наближення зими та холодів. За оцінками Польщі, 4000 мігрантів можуть перебувати в лісах уздовж кордону, і навіть більше по дорозі з Мінська до прикордонної зони.

Росія повністю підтримує Мінськ у його діях і відправила пару стратегічних бомбардувальників Ту-22 для патрулювання Білорусі.

Польща звинуватила Білорусь у державному тероризмі. Про це заявив прем'єр Моравецький під час прес-конференції у Варшаві з президентом Євроради Шарлем Мішелем.

Зараз ви читаєте новину «ЄС може накласти санкції на "Аерофлот" та "Турецькі авіалінії" за допомогу в організації міграційної кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути