четвер, 12 травня 2022 09:19

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС іде на кардинальні кроки, щоб позбутися енергозалежності від РФ - Financial Times

ЄС іде на кардинальні кроки, щоб позбутися енергозалежності від РФ - Financial Times
ЄС може скоротити імпорт російського газу на дві третини вже цьогоріч. Фото: pixabay.com

Щоб повністю позбавитися нафтової і газової залежності від Росії, Євросоюз витратить близько €195 млрд у наступні п'ять років і знизить споживання енергії на 13%.

ЄС також планує подвоїти обсяги "зеленої" енергії до 1236 ГВтч, повідомляє Financial Times із посиланням на власні джерела. План розрахований до 2030 року.

"Блоку необідно буде витратити близько 200 мільярдів євро впродовж наступних п'яти років, щоб забезпечити енергетичну незалежність від РФ, згідно з проєктами планів, які встановлюють агресивну мету в таких галузях, як-от чиста енергія та зниження споживання", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина назвала умову, за якої підтримає ембарго на російську нафту

Єврокомісія також прагне збільшити використання водню: до 2030-го 20 млн т водню вироблятимуть із відновлюваних джерел. Половину імпортуватимуть.

Пропозиції опублікують наступного тижня. Комісія вже заявила, що, на її думку, ЄС може скоротити імпорт російського газу на дві третини вже цього року. Європарламент закликає країни-члени поповнити свої газові сховища перед наступною зимою.

Євросоюз пропонує заборонити весь імпорт російської нафти в рамках цього пакету санкцій, спрямованих проти агресії президента Росії Володимира Путіна в Україні. Це буде повна заборона на імпорт усієї російської нафти: морської та трубопровідної, сирої та очищеної, анонсували у Єврокомісії 4 травня.

Зараз ви читаєте новину «ЄС іде на кардинальні кроки, щоб позбутися енергозалежності від РФ - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути