пʼятниця, 25 березня 2022 15:10

ЄС і США домовилися про поставку додаткових 15 млрд кубів газу

ЄС і США домовилися про поставку додаткових 15 млрд кубів газу
США та ЄС домовилися про поставку додаткових 15 млрд кубів скрапленого газу. Фото: pixabay.com

Сполучені Штати та Євросоюз домовилися про поставку додаткових 15 млрд кубометрів скрапленого газу для зменшення залежності від російського викопного палива.

Про це повідомляє пресслужба Білого дому.

"Сьогодні президент Джо Байден і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосили про створення спільної робочої групи для зменшення залежності Європи від російського викопного палива та зміцнення європейської енергетичної безпеки, коли президент Путін веде свою війну проти України", – зазначають у заяві.

Сторони в рамках робочої групи працюватимуть над диверсифікацією поставок і зниженням попиту на природний газ. Зокрема, Штати працюватимуть з міжнародними партнерами для забезпечення ЄС додатковими щонайменше 15 млрд кубометрами скрапленого газу до кінця 2022 року. Очікують, що після того поставки продовжать зростати.

Також сторони приділили увагу кліматичним цілям: США та ЄС працюватимуть над тим, аби зменшити викиди парникових газів від нової інфраструктури для роботи із скрапленим газом і газогоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кілька країн ЄС блокують ембарго на російську нафту

Єврокомісія працюватиме з країнами-членами ЄС над досягненням мети забезпечення: до 2030 року попиту на близько 50 млрд кубометрів на рік додаткового американського скрапленого газу.

Скорочувати попит газу в ЄС планують завдяки плану енергоефективності. Він передбачає, що завдяки економії енергії в будинках блок зекономить 15,5 млрд кубометрів газу цьогоріч. А збільшення потужностей вітрової та сонячної енергії може замінити ще 20 млрд кубометрів цього року. Загалом ЄС планує скоротити споживання газу на 170 млрд кубометрів на рік до 2030-го.

Президент США Джо Байден під час візиту в Європу має гарантувати країнам-партнерам енергетичну безпеку, щоб вони могли менш безболісно відмовитися від російських енергетичних ресурсів. Раніше таке ембарго здавалося європейцям неможливим, але сьогодні є заміна для газу й нафти з РФ. Про це розповів Олександр Краєв, експерт із зовнішньої політики аналітичного центру "Українська призма".

Зараз ви читаєте новину «ЄС і США домовилися про поставку додаткових 15 млрд кубів газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути