середа, 29 червня 2022 22:16

ЄС дозволить транзит до Калінінграду через Литву, аби не сваритися з Росією – Reuters

ЄС дозволить транзит до Калінінграду через Литву, аби не сваритися з Росією – Reuters
Значення Калінінграда для Росії ще більше зросло у зв'язку із вступом Швеції та Фінляндії до НАТО. Фото: pixabay

Європейський Союз готовий дозволити транзит до Калінінградської області через Литву, аби "розрядити конфлікт із Москвою".

Ймовірно, угоди досягнуть 10 липня, повідомляє Reuters з посиланням на джерела, які "знайомі з ситуацією".

"Ми маємо дивитися правді у вічі. У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс", – сказав один зі співрозмовників агентства.

Один із робочих варіантів передбачає звільнення від санкцій ЄС руху вантажів між Росією та Калінінградом "на тій підставі, що це не вважається нормальною міжнародною торгівлею, оскільки ексклав є частиною РФ".

"Ця поступка може бути зроблена лише за умови, що підсанкційні вантажі використовуватимуться в Калінінграді, а не експортуватимуться через його порт, де базується Балтійський флот Росії. Це може бути важко гарантувати, і Литва, перед якою стоїть завдання визначення кінцевого пункту призначення товарів, може зіткнутися з Росією", – йдеться у матеріалі.

Інший співрозмовник агенства розповів, що у Литви "є серйозні сумніви щодо того, що можна розглядати як поступку Москві".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва не зніме обмеження щодо Калінінградської області РФ – президент

У міністерстві закордонних справ Литви повідомили, що продовжать консультації з Європейською комісією щодо застосування санкцій.

"Санкції мають застосовуватися. І будь-які ухвалені рішення не повинні підривати довіру та ефективність санкційної політики ЄС", – наголосив він.

Калінінград є західним форпостом Росії, затиснутим між країнами-членами НАТО. Литва – найкоротший шлях з материкової частини Росії в її Калінінградський ексклав. Він розташований між Литвою та Польщею на східному узбережжі Балтійського моря. Це дає додатковий контроль у регіоні.

Значення Калінінграда для Росії ще більше зросло у зв'язку із вступом Швеції та Фінляндії до НАТО. Адже Росія давно протестує проти присутності країн НАТО навколо Калінінграда.

Єврокомісія підготувала документ, який може розблокувати транзит підсанкційних товарів РФ через територію блоку в Калінінград.

Російська Федерація допускає воєнне зіткнення з Литвою через санкції щодо Калінінграду. Так вони хочуть забезпечити "цілісність своєї території".

З 18 червня Литва частково заблокувала доступ Російської Федерації до Калінінградської області, зокрема забороною залізничного транзиту низки товарів через санкції ЄС.

Зараз ви читаєте новину «ЄС дозволить транзит до Калінінграду через Литву, аби не сваритися з Росією – Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути