середа, 26 квітня 2017 09:10

Ердоган зробив критичну заяву про ЄС

Ердоган зробив критичну заяву про ЄС
Ердоган планує провести референдум щодо вступу Туреччини в ЄС. Фото: REUTERS

Якщо переговори про вступ до Євросоюзу не просуватимуться, Туреччина готова зійти з курсу євроінтеграції.

Про це заявив турецький президент Реджеп Таїп Ердоган в інтерв'ю Reuters.

"Якщо вони не щирі у своїх діях, ми мусимо знайти вихід. Чому ми повинні чекати більше? Ми говоримо про 54 років (від підписання угоди 1963 року в Анкарі, яка визначає довгострокову мету членства Туреччини в ЄС. - ред.). Стільки ви тримаєте Туреччину на порозі. Нема нічого, що б ми не були готові зробити в ту ж хвилину, як вони попросять.

Подивіться на ЄС - він на межі розпаду. Потрібна така країна, як Туреччина, - щира, яка символізує іншу віру. Це б зробило їх сильними. Але в Євросоюзі цього не розуміють", - сказав Ердоган.

Він планує провести референдум за прикладом Brexit, щоб дізнатися думку громадян щодо вступу в ЄС. Турецький лідер зазначив, що опитування дало Британії "душевний спокій" і відкрило шлях "до нового майбутнього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердогана не хвилює думка Європи про референдум

16 квітня у Туреччині провели референдум про розширення президентських повноважень. За його результатами країна перетворилася з парламентської на президентську республіку. Ухвалені під час референдуму поправки до конституції надають президенту Реджепу Таїпу Ердогану безпрецедентні повноваження, дозволяють залишитися на посаді до 2029 року.

Ердоган отримав право оголошувати надзвичайний стан, особисто призначати міністрів уряду, видавати укази, які матимуть статус законів, обирати суддів більшості вищих судів і розпускати парламент.

Зараз ви читаєте новину «Ердоган зробив критичну заяву про ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути