Ексклюзиви
субота, 23 жовтня 2021 19:56

Ердоган доручив вислати з Туреччини послів 10 країн

Ердоган доручив вислати з Туреччини послів 10 країн
Заведення на Кавалу нових справ після попереднього виправдання ставить під сумнів повагу до демократії, верховенства права і прозорість судочинства у Туреччині. Фото: Reuters

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган доручив 23 жовтня міністерству закордонних справ країни оголосити персонами нон ґрата 10 послів, які оприлюднили заяви на захист активіста Османа Кавали.

Перед цим, 19 жовтня, до МЗС Туреччини на розмову викликали керівників дипломатичних місій Німеччини, США, Данії, Фінляндії, Франції, Нідерландів, Швеції, Норвегії, Канади та Нової Зеландії, пише Hurriyet Daily News.

"Анкара заявила про неприпустимість реакцій на судовий процес щодо Кавали. Турецька влада закликала ці держави поважати позицію органів правосуддя, не намагатися чинити на них вплив і дочекатися закінчення судового процесу", - йдеться у повідомленні.

Турецького підприємця і мецената, засновника культурного фонду Anadolu Kültür AŞ Кавалу судять за нібито причетність до спроби держперевороту в 2016 році. Кавала підтримує етнічні та релігійні меншини, виступає за примирення турецьких і вірменських громадян, а також за мирне вирішення курдського питання.

У 2020 році суд виправдав активіста, але видав новий ордер на його арешт. Дипломати у спільній заяві закликали негайно звільнити Кавалу, нагадавши, що від початку судового процесу минуло чотири роки, а на його користь є рішення ЄСПЛ.

"Заведення на Кавалу нових справ після попереднього виправдання ставить під сумнів повагу до демократії, верховенства права і прозорість судочинства у Туреччині", - йшлося у заяві дипломатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина має намір закупити у РФ другу партію систем протиракетної оборони С-400, незважаючи на санкції

Після невдалої спроби військового перевороту у 2016 році Ердоган поклав відповідальність за нього на рух Фейтуллаха Гюлена та почав масштабні переслідування його прихильників та тих, кого ними вважали. За звинуваченнями у зв'язках з Гюленом із державних посад звільнили близько 130 тис. осіб.

У Туреччині рух ісламського проповідника Гюлена вважається терористичною організацією. Колись він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній Партії справедливості і розвитку турецького президента прийти до влади, але після цього союзники розійшлися.

Гюлен із 1999 року живе в добровільному вигнанні у США, свою причетність до перевороту заперечує.

Зараз ви читаєте новину «Ердоган доручив вислати з Туреччини послів 10 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути