пʼятниця, 25 травня 2018 20:23

Експерт розповів, чому Росію не вдасться покарати за збитий Боїнг

Експерт розповів, чому Росію не вдасться покарати за збитий Боїнг
24 травня 2018 року Міжнародна слідча група (JIT) знайшла докази причетності РФ до знищення пасажирського авіалайнера. ФОТО: 5.ua

Попри докази, Європа не може покарати Росію за збитий над Донбасом Боїнг.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог, директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилось повне відео, як росіяни возили "Бук" по Донбасу

"Докази мають велике політичне і процесуальне значення. Їх врахує нідерландський суд. Проте якщо рішення суду буде на користь обвинувачення, це не матиме для Росії суттєвих наслідків. Тільки іміджеві. Хто ж видасть Гаазькому трибуналу офіцерів, які були екіпажем "Бука"? Судити можуть безпосередніх виконавців, а не Путіна. Голландська прокуратура ніколи не доведе, що цей наказ давав саме він. А національні суди на Росію не мають впливу. Вже ж була спроба запровадити процедуру міжнародного суду щодо цієї катастрофи в ООН. Росія заблокувала це рішення своїм правом вето. Дії міжнародних структур неефективні", - каже він.

За словами політолога, Росія має багато прихильників в Європі.

"Нідерланди - одна з найбільш проросійських країн. На референдумі щодо Угоди про асоціацію з Україною голландці проголосували проти. Переважна більшість громадян знаходяться під впливом російської пропаганди. Уряд прислуховується до суспільної думки. У Кремлі можуть сказати, що волонтери вкрали або взяли в оренду у військовій частини цей "Бук" і самовільно перемістили його на територію Донбасу. Багато європейців повірять цій брехні", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни визнали, що збили Boeing 777

Санкції проти Росії шкодять самій Європі, вважає Григорій Перепелиця.

"Більше санкцій на РФ європейці накласти не можуть, бо самі від них страждають. Ви бачили де-небудь в Росії мітинг за скасування санкцій? А скільки протестів на Заході з цього приводу. Скільки європейського бізнесу зараз лобіює зняття санкцій з РФ. У цій ситуації Захід виявився більш вразливим. Санкції зачіпають лише 6 відсотків економіки Росії. Лише на 0,5 відсотка сповільнюють її розвиток. За ці чотири роки війни європейці показали, що обмежуються занепокоєнням", - зазначив він.

Влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Росію в катастрофі рейсу MH17, який був збитий ракетою "Бук" над територією України в 2014 році.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому Росію не вдасться покарати за збитий Боїнг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути