субота, 30 липня 2022 18:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є нова військова мета Володимира Путіна" – Джош Рогін

"Є нова військова мета Володимира Путіна" – Джош Рогін
Оглядач Джош Рогін вважає, що США мають дати Україні зброї, щоб Київ сів за стіл переговорів із позиції сили / STEPHEN GOSLING

Думки у виданні The Washington Post оглядача Джоша Рогіна

Російська артилерія та важка бронетехніка обстрілюють українські сили на півдні та сході країни. Домагаючись невеликих успіхів, використовуючи жорстоку тактику випаленої землі. Нова військова мета Володимира Путіна полягає в тому, щоб окупувати якнайбільшу територію до настання зимових холодів і спробувати анексувати її. Щоб закріпити досягнення, що значно ускладнить досягнення миру.

Якщо Росія з приходом зими утримуватиме великі території на півдні, Україна втратить змогу функціонувати як життєздатна держава

Президент Володимир Зеленський вважає, що якщо Росія з настанням зими утримуватиме великі території на півдні, такі як Херсонська та Запорізька області, Україна втратить змогу функціонувати як життєздатна держава. Він каже, що найближчі кілька тижнів вирішать долю країни, й Україна вже переходить у контрнаступ. Він має рацію, коли каже, що якщо США не дадуть йому інструменти для досягнення успіху, й то швидко, то Вашингтон та Київ потім пошкодують про це.

Виступаючи минулого тижня в Києві перед делегацією з п'яти американських законодавців, Зеленський повторив свої прохання про більшу кількість і кращу американську зброю. Він також повідомив, що просив адміністрацію Байдена розмістити у Києві військових США для покращення координації між Америкою та Україною щодо всіх аспектів війни, розповіли мені троє з цих законодавців.

Член Палати представників Майкл Вальц, республіканець, запитав президента України, чи він підтримує відправку додаткових американських військових в Україну для покращення координації. Зеленський ухопився за цю ідею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крах Російської імперії залежить від України" – Ах'яд Ідігов

"Щойно я запитав його, він обірвав мене й сказав: "Ми просили про це. Ми би вітали це. Ми запропонували це. Проблема у Білому домі", – сказав Вальц.

Зеленський запропонував військовим США та України сформувати три спільні координаційні осередки, сфокусовані на плануванні, логістиці та стратегічних комунікаціях. Вальц сказав, що американські війська не будуть відправлені на передову. Вони працюватимуть у посольстві США в Києві, яке зараз важко відновлює роботу з мінімальним штатом працівників.

Довіра Конгресу до американської програми озброєння та допомоги Україні вартістю $40 млрд зменшиться без більш прямого контролю, сказав Вальц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українські війська відвоювали частину території" – що пише про нас світова преса

"З погляду нагляду ми маємо знати, куди йдуть ці речі. Крім того, це допомогло б українцям використати його ефективніше", – сказав Вальц.

Голова комітету Палати представників у справах збройних сил Адам Сміт, який очолював делегацію, сказав, що він теж підтримує ідею Зеленського розмістити в Києві більше американських військових. Але деякі представники адміністрації Байдена стурбовані подальшим поглибленням військової участі США у конфлікті, сказав він.

"Опір спричинений тим, що адміністрація Байдена вважає, що це призведе до ескалації. А також, якщо маємо персонал США, який працює в оперативному центрі на території України, вони стають законними військовими цілями", – сказав Сміт.

Представник Ради національної безпеки США сказав, що Штати активно координують свої дії з українськими військовими на рівні керівництва та між військами на місцях у сусідніх країнах. Він заявив, що така координація в основному в Німеччині та Польщі, проте поступається спільній роботі всередині України.

Пентагон чинить опір наданню Україні зброї, про яку просить Зеленський, включаючи ракети та дрони великої дальності

Пентагон також чинить опір наданню Україні іншої зброї, про яку просить Зеленський, включаючи ракети більшої дальності та сучасні безпілотники великої дальності. За словами Сміта, чиновники стурбовані виснаженням запасів у США і побоюються, що дрони можуть бути захоплені росіянами, а потім перероблені чи використані проти нас.

"Я розумію цей ризик. Це дуже важливо. Але ризик того, що росіяни виграють і поділять Україну так, що вона перестане бути країною, вищий", – каже Сміт.

Зеленський заявив законодавцям, що його армія потребує армійської тактичної ракетної системи MGM-140 ATACMS – ракети класу "земля – земля", яка може пролетіти майже 300 км, що майже вчетверо перевищує дальність ракет, які зараз постачають США. Ці боєприпаси дозволили б українським військам відійти далі від російської артилерії, одночасно завдаючи ударів углиб території, яку утримує противник, і змушуючи росіян розтягувати свої шляхи постачання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українське суспільство встояло проти Януковича. Встоїть і проти Путіна

Чиновники Байдена побоюються, що Україна може використати їх для завдання ударів усередині Росії, що спровокує подальшу ескалацію. Зеленський запевнив Білий дім, що ці ракети не будуть використовувати по цілях усередині РФ. Член делегації з Палати представників Еліса Слоткін сказала, що Зеленський довів, що йому можна довіряти, і він дотримує слова.

Вона, як і інші депутати, наголосила на актуальності прохань Зеленського. І сказала, що найближчі тижні та місяці відкриють для України вікно, щоб відвоювати територію. З її слів, якщо Київ зазнає невдачі, надії на вирішення шляхом переговорів ще більше постраждають.

Будь-який поштовх, спрямований на те, щоб посадити українців за стіл переговорів, має супроводжуватися додатковими військовими перемогами за їхніми плечима

"Будь-який поштовх, спрямований на те, щоб посадити українців за стіл переговорів, має супроводжуватися додатковими військовими перемогами за їхніми плечима, і ми маємо зосередитися на тому, щоб допомогти їм здобути ці перемоги. Ось де ми могли б зробити більше", – сказала вона.

Треба віддати належне адміністрації Байдена, яка надала Україні величезну допомогу, але ці зусилля можуть зазнати невдачі без нової хвилі озброєнь. Якщо цього року Путін закріпить територіальні надбання, наступного він лише просунеться далі. Час минає, щоб дати Зеленському те, що йому потрібне для перемоги чи хоча б для переговорів із позиції сили.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Є нова військова мета Володимира Путіна" – Джош Рогін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути