середа, 16 листопада 2022 00:16

Дуда зідзвонився з Байденом і Столтенбергом. Є вірогідність активації статті НАТО

Дуда зідзвонився з Байденом і Столтенбергом. Є вірогідність активації статті НАТО
Російські ракети, ймовірно, потрапили на територію НАТО. У Польщі скликають термінову зустріч Комітету національної безпеки. Фото: twitter.com/visegrad24

Президент Польщі Анджей Дуда по телефону поговорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і лідером США Джо Байденом. Обговорювали вибуху біля польсько-українського кордону, які могли статися через російські ракети.

Єнс Столтенберг зазначив у Twitter, що НАТО стежить за ситуацією.

"Члени Альянсу проводять тісні консультації. Важливо, щоб усі факти були встановлені", - наголосив генсек.

Канцелярія польського президента заявила, що Варшава вважає за необхідне обґрунтувати верифікацію статті 4 "Договору про НАТО".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар по Польщі: країна підвищує боєготовність війська

Пізніше канцелярія президента Польщі повідомила про його рішення скликати на 12:00 в середу засідання Ради національної безпеки.

Стаття 4 "Договору про НАТО" говорить, що члени Альянсу мають провести спільні консультації. Вони необхідні у разі, якщо комусь із членів загрожує порушення територіальної цілісності, політичної незалежності або інша небезпека. Вірогідність загрози для себе, сторони можуть оцінювати самостйно.

Польські ЗМІ та кореспонденти повідомляють, що під час масованого ракетного удару по Україні 15 листопада, ракети впали біля кордону з Польщею.

Водночас кореспондент Radio Zet неофіційно повідомив, що в селі Пшеводув біля кордону з Україною – впали дві російських ракети. Вони влучили у зерносушарку. Повідомляється навіть про загибель двох людей.

У свою чергу польське видання Visegrad 24 опублікувало фото місць, куди імовірно прилетіли ракети Росії. Також вказується, що Військово-повітряні сили Польщі підняли у повітря винищувачі. На саму постраждалу ферму прибули представники армії та прокуратури.

Зараз ви читаєте новину «Дуда зідзвонився з Байденом і Столтенбергом. Є вірогідність активації статті НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути