Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2024 20:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Дуда підписав рішення щодо біженців з України

Дуда підписав рішення щодо біженців з України
Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України. Фото: Facebook.com/andrzejduda

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку з російською збройною агресією.

Правка продовжує термін легального перебування українців у Польщі. Про це повідомила "Європейська правда".

Термін перебування українських біженців у Польщі продовжується з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025-го.

Біженці отримуватимуть доступ до медичних послуг, сімейних і соціальних виплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща посилює кордон з Білоруссю

Підписана поправка передбачає виплату громадянам України допомоги на виховання і допомоги "Добрий старт" у залежності від того, чи вчиться дитина у польському закладі освіти, та визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови.

Крім того, новий польський закон передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов'язаний пред'явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR треба буде подавати "негайно після прибуття" до Польщі.

Поправка також передбачає, що з 1 липня фінансування підтримки для громадян Польщі, які прийняли біженців з України, які перебувають в особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі договору з місцевою владою.

Закон також передбачає припинення пільг, пов'язаних із компенсацією витрат на проживання ы харчування біженців, понесених приватними орендодавцями, з 1 липня.

Додатково передбачається запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

У жовтні Європейський Союз продовжив термін дії механізму тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Зараз ви читаєте новину «Дуда підписав рішення щодо біженців з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути