пʼятниця, 15 квітня 2022 09:03

Спецтема: Війна Росії проти України

"Доведеться зробити вибір" - США попередили Китай про репутаційний удар

"Доведеться зробити вибір" - США попередили Китай про репутаційний удар
Держсекретар Америки Ентоні Блінкен. Фото: twitter.com/SecBlinken

Відсутність чіткої позиції Китаю стосовно російсько-української війни вже позначається на його репутації у світі.

Китаю все одно доведеться зробити вибір, переконаний держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен, передає "Голос Америки".

Він нагадав, що до повномасштабного нападу Росії на Україну Москва і Пекін ухвалили спільну заяву. В ній наголошувалося, що дружба між ними "не має кордонів".

"Думаю, зараз певним чином перевіряється, які ці кордони, оскільки Китай перебуває в скрутному становищі", - зазначив Блінкен.

Також нагадав, що Китай не раз заявляв про те, що його політика заснована на дотриманні Статуту ООН і на принципах, які лежать в його основі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай уникає купівлі нафти в Росії - ЗМІ

"Ми чекаємо, що Китай виступить на захист принципів, яких, як він заявляє, дотримується. Але він цього не робить. Думаю, він перебуває у все більш незручному становищі через те, що є величезний розрив між тим, за що Китай нібито виступає, і тим, що він по-справжньому робить. Думаю, це позначається на його репутації у світі, в багатьох частинах світу", - сказав держсекретар США.

Суть не в тому, щоб стати на бік США, а в тому, щоб бути на боці правди, зауважив Блінкен.

"Суть у тому, щоб підтримати основоположні принципи системи міжнародних відносин або хаос, або конфлікт. І, зрештою, Китаю доведеться зробити вибір", - підкреслив він.

Посол Китаю в ООН Дай Бінг назвав війну в Україні "конфліктною ситуацією" і заявив про шкоду від санкцій проти Росії. Він також закликав до захисту життя мирних громадян та до поваги міжнародного гуманітарного права.

Грузія та Китай не лише не підтримали санкції проти Росії, а й можуть таємно допомагати Росії їх обходити. За даними української розвідки, Грузія допомагає країні-терористу організувати контрабанду.

Зараз ви читаєте новину «"Доведеться зробити вибір" - США попередили Китай про репутаційний удар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути