середа, 30 березня 2022 08:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай назвав війну в Україні "конфліктом" і закликав зняти санкції з РФ

Китай назвав війну в Україні "конфліктом" і закликав зняти санкції з РФ
Шляхом до припинення вогню та бойових дій посол Китаю вважає діалог і переговори. Фото: pixabay.com

Китай назвав війну в Україні "конфліктною ситуацією" і заявив про шкоду від санкцій проти Росії.

Про це заявив посол Китаю в ООН Дай Бінг, пише The Guardian. Він також закликав до захисту життя мирних громадян та до поваги міжнародного гуманітарного права.

"Конфліктна ситуація в Україні зберігається. Ефективний захист життя мирного населення та задоволення їхніх гуманітарних потреб є обов'язковим. Китай закликає поважати міжнародне гуманітарне право, аби максимально уникнути жертв серед цивільного населення, захистити цивільні об'єкти, забезпечити безпечний прохід для евакуації та гуманітарного доступу, а також забезпечити безперервне постачання предметів першої необхідності. Необхідно посилити захист жінок та дітей", - сказав дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США попередили Китай щодо спроб допомогти Росії обійти санкції

Водночас Бінг вважає, що посилення санкцій проти РФ "породить нові гуманітарні проблеми", а тому закликав "утриматися від невиправданих експортних обмежень". Найпереконливішим шляхом до припинення вогню та бойових дій посол Китаю вважає діалог і переговори.

"Міжнародне співтовариство має заохочувати та підтримувати продовження прямих переговорів між Росією та Україною до досягнення позитивного результату та відновлення миру. Сполучені Штати Америки, НАТО та Євросоюз також повинні брати участь у діалозі з РФ, враховувати законні проблеми безпеки всіх сторін і побудувати збалансовану, ефективну та стійку архітектуру регіональної безпеки шляхом діалогу", - додав він.

13 березня стало відомо, що Росія попросила Китай про військову й фінансову допомогу у війні проти України. Після вторгнення окупаційних військ в Україну Китай відмовився засуджувати Росію.

18 березня президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін провели переговори про двосторонні відносини, ситуацію в Україні та інші питання, що становлять взаємний інтерес. Спілкувалися дві години по відеозв'язку. У Білому домі підтвердили, що розмова між лідерами стосувалася війни в Україні. Байден описав наслідки для Китаю, якщо ця країна надасть допомогу Росії.

Зараз ви читаєте новину «Китай назвав війну в Україні "конфліктом" і закликав зняти санкції з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути