середа, 06 квітня 2022 16:31

Китай уникає купівлі нафти в Росії - ЗМІ

Китай уникає купівлі нафти в Росії - ЗМІ
Через санкції Китай уникає купівлі російської нафти. Фото: pixabay.com

Китайські державні нафтопереробні компанії уникають нових контрактів про поставку нафти з Російської Федерації.

Вони ще виконують чинні нафтові контракти, але не поспішають підписувати нові, незважаючи на знижки. Керівники підприємств прислухалися до заклику Пекіна до обережності через посилення західних санкцій проти Росії через її війну в Україні. Про це повідомили Reuters шість джерел.

Державна компанія Sinopec, яка є найбільшою нафтопереробною компанією в Азії, CNOOC, PetroChina і Sinochem не планує купувати російську нафту вже з травня.

Китайські держкомпанії не хочуть, щоб їх розглядали як відкриту підтримку Москви, купуючи додаткові обсяги нафти. Про це заявили два джерела видання після того, як Вашингтон заборонив російську нафту минулого місяця, а ЄС запровадив санкції щодо найбільшого російського експортера "Роснефти" й "Газпром нафта".

"Компанії проявляють обережність, оскільки їх дії можуть бути розцінені як дії уряду Китаю, і жодна з них не хоче, щоб її виділяли як покупця російської нафти", - сказало одне з джерел.

Китай - найбільший у світі імпортер нафти й найбільший покупець російської нафти в обсязі 1,6 млн барелів на добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент ЄС заявив про неминучість ембарго на російські газ і нафту

Джерела Reuters очікують, що китайські держкомпанії дотримуватимуться дострокових та існуючих контрактів на поставку російської нафти, але уникатимуть нових угод.

Торговельний підрозділ Sinopec і провідний покупець російської нафти Unipec останніми тижнями на регулярних внутрішніх нарадах попереджав команди про ризики роботи з російською нафтою.

"Ідея і тон зрозумілі - контроль ризиків і дотримання вимог важливіше прибутку. Хоча російську нафту продають із величезними знижками, є багато проблем. Зокрема, страхування відвантаження і проблеми з платежами", - сказало одне із джерел виданню.

Інше джерело, яке володіє нафтопереробним заводом, зазначило, що його завод отримав вказівку від Unipec знайти заміну для підтримки нормальної роботи.

"Крім поставок, які прибули в березні та повинні прибути у квітні, російської нафти більше не буде", - повідомили.

Інші державні покупці російської нафти - PetroChina, CNOOC і Sinochem - відмовилися від російської суміші для відвантаження в травні, інформують джерела.

Sinopec також має проблеми з оплатою навіть по операціях, узгоджених раніше, бо держбанки не хочуть ризикувати і прагнуть скоротити фінансування угод, пов'язаних із російською нафтою, додали виданню джерела.

Китай назвав війну в Україні "конфліктною ситуацією" і заявив про шкоду від санкцій проти Росії. Про це заявив посол Китаю в ООН Дай Бінг. Він також закликав до захисту життя мирних громадян та до поваги міжнародного гуманітарного права.

Грузія і Китай можуть таємно допомагати країні-агресору Російській Федерації обходити санкції. Китай готується до таємних закупівель російського газу. Можливість додаткових постачань з РФ розглядають найбільші китайські імпортери скрапленого газу. Хочуть знижку на тлі того, що інші країни намагаються уникати закупівлі енергоресурсів у країни-агресора. Водночас переговори ведуть таємно. Китай хоче приховати їх від Заходу.

До переліку компаній входять Sinopec і PetroChina. Також деякі імпортери пропонують купувати газ від імені російських фірм. Щоб приховати від закордонних партнерів, які можуть запровадити санкції проти Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Китай уникає купівлі нафти в Росії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути