пʼятниця, 18 листопада 2022 11:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Диверсію на "Північних потоках" підтвердила шведська прокуратура

Диверсію на "Північних потоках" підтвердила шведська прокуратура
У Швеції підтвердили, що пошкодження газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" було диверсією. Фото: eastnews.ua

У Швеції підтвердили, що пошкодження газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" було диверсією.

На місці виявили сліди вибухових речовин. Про це йдеться у заяві шведського прокурора Матса Юнгквіста у п'ятницю, 18 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пропаганда в дії: як на західну аудиторію розносять фейк про вибухи на "Північних потоках"

"Під час огляду місця злочину, який проводився на місці в Балтійському морі, було зроблено значні вилучення, і цей район був ретельно задокументований. Проведений аналіз показує сліди вибухових речовин на кількох знайдених сторонніх предметах. Робота з розширеного аналізу продовжується, щоб можна було зробити переконливіші висновки про інцидент", – розповів він.

Він зазначив, що "попереднє розслідування є дуже складним та всеосяжним". Робота продовжується, за його словами. Також Юнгквіст високо оцінив співпрацю влади Швеції з владою інших країн. Більше подробиць він не надав.

Німеччина, Данія та Швеція підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною витоків у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу "Північний потік-2". З'ясували, що розгерметизація сталася у водах Данії. Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн куб. м газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати Америки кілька тижнів тому попередили уряд Німеччини про можливі атаки на газопроводи в Балтійському морі. Відповідною інформацією з офіційним Берліном поділилися джерела ЦРУ. Представник уряду ФРН відмовився коментувати цю інформацію.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2" в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії. Західні країни називають те, що сталося, актом саботажу з боку РФ.

Зараз ви читаєте новину «Диверсію на "Північних потоках" підтвердила шведська прокуратура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути