понеділок, 07 листопада 2022 18:25

Пропаганда в дії: як на західну аудиторію розносять фейк про вибухи на "Північних потоках"

Пропаганда в дії: як на західну аудиторію розносять фейк про вибухи на "Північних потоках"
Російська пропаганда постійно вигадує щось, аби поширити свої ідеї. Фото: EastNews

Вересневі вибухи на російських газогонах Nord Stream-1 і Nord Stream-2 спричинили справжній сплеск теорій про причини цього. Російська пропаганда просуває ідею причетності до інциденту Великої Британії. Об'єктом звинувачень стала колишня британська прем'єрка Ліз Трасс.

Наприкінці жовтня та на початку листопада частина російських пропагандистських медіа почали поширювати матеріали про те, що "злили" особисте листування Ліз Трасс і держсекретаря США Ентоні Блінкена, де політикиня нібито після вибухів написала повідомлення "Все зроблено". Як зазначає журналіст Іван Верстюк у матеріалі для видання LB.ua, вперше згадки про це з'явилися в соцмережі Reddit, але російська пропаганда пішла далі. Наприклад, у РІА присвятили цьому фактично цикл матеріалів з новими деталями й закликами МЗС РФ до чинного голови британського уряду засудити дії Трасс.

Після неї прем'єром став Ріші Сунак. Його постать російська пропаганда також не оминула увагою. Його вважають і малюють більш проросійським, ніж попередницю, яку називали "ворогом Росії". Це підкріплюється внутрішньою британською повісткою – інфляційними проблемами в економіці, орієнтацією Сунака на внутрішні негаразди, його незадоволенням керівництвом Трасс і поміркованою позицією в зовнішній політиці. Зокрема він підтримав підхід лідера Франції Еммануеля Макрона, який відомий своїм компромісним ставленням до Росії, а також не відреагував в публічній площині на внесення частини територій британського протекторату в список "недружних територій" від МЗС РФ.

Говорячи про Британію, не варто забувати про розширення російського впливу в усій країні й Лондоні зокрема в останні 20 років. Саме тут виходила на біржу російська держкомпанія "Роснафта", мали вплив олігархи Роман Абрамович, Михаїл Фрідман, Петр Авен. Широко представлена відомими прізвищами й російська еміграція. Взяти того ж Андрія Козирєва – ексміністра зовнішніх справ в Росії.

Що ж до фейку про нібито звіт Трасс Блінкену про вибухи на газогонах РФ "Північний потік", це має ілюструвати боротьбу в Європі між політиками з різним ставленням до Росії. Окремо варто зупинитися на тому, звідки та як був запущений фейк. Вперше повідомлення побачили на Reddit в акаунтах, що доволі розкручені й просувають на свою аудиторію англійською мовою ідею про те, що війну треба закінчувати й фіксувати контроль над територіями станом на сьогодні. Це джерело російська пропаганда може використовувати, щоб донести свій наратив, що для припинення кризи в економіці й поверненні до звичного життя треба віддати частину українських земель Росії.

Особливість цієї соцмережі, що популярна переважно в США, – закритість спільнот за інтересами, а також те, що їхні спільні дії можуть поширюватися і на немережеве життя. І хоча російська пропаганда постійно вигадує щось, зоб поширити свої ідеї, тим, хто стежить за світовою політикою, дезінформація та брехня очевидні. Західні діячі вже починають об'єднуватися, щоб дати відсіч пропаганді РФ.

Матеріал підготовлено за допомогою сервісів моніторингу LETSDATA та Attack Index

Зараз ви читаєте новину «Пропаганда в дії: як на західну аудиторію розносять фейк про вибухи на "Північних потоках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути