неділя, 05 грудня 2021 18:06

Дівчині Романа Протасевича загрожує шість років у в'язниці

Дівчині Романа Протасевича загрожує шість років у в'язниці
Софію Сапега білоруський режим заарештував разом із Романом Протасевичем у травні, насильно посадивши літак компанії Ryanair / Reuters

Росіянці Софії Сапезі, затриманій у травні 2021 року разом із колишнім головним редактором білоруського Telegram-каналу NEXTA Романом Протасевичем після вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair у Мінську, слідчі органи Білорусі висунули остаточне звинувачення.

Про це у неділю, 5 грудня, повідомив вітчим затриманої росіянки Сергій Дудич, пише Deutsche Welle.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зник диспетчер, який посадив літак з Протасевичем

Також він наголосив на вкрай пригніченому стані дівчини, яка розраховувала, що слідство завершиться інакше.

"Вона розраховувала на угоду зі слідством, допомогу Росії, екстрадицію, і що справа до суду взагалі не дійде", - припустив Дудич.

Вітчим Сапеги зазначив, що зараз не бачить іншого виходу, окрім очікування суду у Білорусі. Тієї ж думки російський консул у Білорусі. Екстрадиція Софії можлива лише після винесення вироку. Звинувачення дівчині висунуто за кримінальною статтею про розпалювання ненависті.

Екстрадувати до Росії дівчину можуть лише після винесення вироку. За словами адвоката, її також може помилувати самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

25 травня державні телеканали Білорусі показали відео, на якому Софія Сапега заявила, що була редактором Telegram-каналу "Чорна книга Білорусі", який публікував особисті дані білоруських силовиків. З 20 жовтня вона перебувала під домашнім арештом у місті Ліді, у квартирі батьків, де прописано.

У серпні на державному каналі "Білорусь 1" показали сюжет про посадку Ryanair, на борту якого був Протасевич. Для участі покликали Сапегу.

Зараз ви читаєте новину «Дівчині Романа Протасевича загрожує шість років у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути