середа, 11 листопада 2020 17:19

Депутати – противники Пекіна подали у відставку

Депутати – противники Пекіна подали у відставку
Продемократичні гонконзькі депутати під час пресконференції / Reuters

Усі гонконзькі депутати, які виступають проти влади материкового Китаю і за демократію, подали у відставку. Це сталося, після того як Пекін примусово звільнив чотирьох їхніх колег.

Пекін ухвалив постанову, що дає прокитайській владі автономного регіону можливість звільняти всіх політиків, яких вважають загрозою національній безпеці Китаю. Після цього опозиційні депутати заявили, що залишать міський законодавчий орган на знак солідарності, що, власне, і зробили. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За кілька годин на гарячу лінію надійшла тисяча доносів

Уперше відтоді як Велика Британія повернула Гонконг Китаю в 1997-го, в регіональній владі практично не залишилося не згідних із політикою Пекіна. Законодавчий орган міста-регіону повністю схилився до пропекінского табору.

"Ми більше не можемо говорити світу, що в нас одна країна, але дві системи. Це свідчить про смерть цієї норми", - заявив голова Демократичної партії Гонконгу У Чі-вай.

Гонконг - колишня британська колонія. Її повернули Китаю за принципом "одна країна, дві системи". Це дало змогу автономному регіону мати власні закони до 2047-го і зберігати більше демократичних прав і свобод, ніж в авторитарній, материковій частині КНР. Усунення чотирьох депутатів розглядалося як остання спроба Пекіна обмежити свободи гонконзців. Глава британського МЗС Домінік Рааб назвав китайську резолюцію новим нападом на широку автономію і свободи Гонконгу, що порушує домовленості між Британією і Китаєм.

"Кампанія з переслідування і придушення демократичної опозиції підриває міжнародну репутацію Китаю та довгострокову стабільність Гонконгу", - заявив Рааб.

Наприкінці червня Китай представив суперечливий і далекоглядний закон про національну безпеку, який криміналізує заклики жителів регіону до відокремлення, підривної діяльності або змови з іноземними силами. Закон ухвалили після багатьох років продемократичних і антипекінських протестів у Гонконгу. Арешти активістів і насильство вже змусили замовкнути частину протестувальників. Лідер Гонконгу Керрі Лам виступає за Пекін і користується підтримкою влади КНР.

Зараз ви читаєте новину «Депутати – противники Пекіна подали у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути