понеділок, 15 жовтня 2018 23:49

Що означає для вірян РПЦ розірвання стосунків з Константинополем

Що означає для вірян РПЦ розірвання стосунків з Константинополем
Синод Руської православної церкви ухвалив рішення про розрив з Константинополем. Фото: Главком

Рішення Російської православної церкви про припинення євхаристичного спілкування із Константинопольським патріархатом матиме наслідки як для священиків, так і для пересічних віруючих двох церков.

"У практичному плані це означає, що ми не зможемо здійснювати спільні богослужіння з Константинопольським патріархатом, наші архієреї і священики не зможуть брати участь у здійсненні спільних літургій з ієрархами, священиками Константинопольського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Константинопольського патріархату", — розповів голова відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон виданню "Газета.ги".

Також православні росіяни не зможуть молитися в храмах на горі Афон у Греції, сказав речник патріарха Московського і всієї Русі Кирила Олександр Волков, передає ТАСС.

За його словами, Афон — це канонічна територія Константинопольського патріархату "з усіма наслідками, що з цього витікають". Волков пояснив, що поки відносини між двома церквами не зміняться, віруючі РПЦ не зможуть причащатися або брати участь у богослужіннях у храмах Константинопольського патріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ повністю розриває відносини з Константинополем - Синод прийняв рішення

15 жовтня Синод Руської православної церкви ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Відповідне рішення прийняли на засіданні Синоду РПЦ у Мінську.

За словами представника РПЦ Іларіона, це було "вимушене рішення". Але іншого Священний синод РПЦ не міг ухвалити, оскільки "до цього вела уся логіка останніх дій Константинопольського патріархату", які, на думку РПЦ, є "беззаконними і канонічно нікчемними".

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві. Також зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Зараз ви читаєте новину «Що означає для вірян РПЦ розірвання стосунків з Константинополем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути