середа, 22 вересня 2021 11:33

Чотири тіла нелегалів знайшли на польсько-білоруському кордоні

Чотири тіла нелегалів знайшли на польсько-білоруському кордоні
Польські прикордонники стоять на кордоні навпроти групи застряглих мігрантів / Reuters

Чотири людини загинули на кордоні Польщі з Білорусією в останні дні на тлі звинувачень, що Мінськ направляє мігрантів до східних кордонів ЄС у відповідь на західні санкції.

За заявою польської влади, три людини знайшли мертвими на польській стороні кордону. Вони загинули від переохолодження. Четвертий знайдений мертвим у Білорусі, за метр від кордону. Про це повідомляє CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща назвала незаконними вибори до Держдуми Росії в Криму

В останні тижні зростає кількість мігрантів, які незаконно перетинають кордон із Білорусі до Польщі. За даними польського МВС, тільки в серпні 3 тис. осіб, більшість з Афганістану та Іраку, намагалися нелегально в'їхати до Польщі.

У понеділок, 20 вересня, глава МВС Польщі Маріуш Камінські заявив, що однією з жертв, знайдених у неділю, був громадянин Іраку. Він додав, що ця людина і дві інші жертви, були примушені білоруськими прикордонниками перетинати польський кордон.

Польща не вперше звинувачує Білорусь у відправці мігрантів до свого кордону. У спільній заяві в серпні прем'єри Польщі, Латвії та Литви, які також межують з Білоруссю, звинуватили самопроголошеного главу Білорусі Олександра Лукашенка в систематичній організації кризи біженців. Він направляє мігрантів до зовнішнього кордону ЄС.

Лідери трьох країн заявили, що приймуть усіх біженців, які перетинають кордон, але вимагають від ЄС "можливих нових обмежувальних заходів для запобігання подальшої нелегальної імміграції".

Але Польщу також критикують за ставлення до мігрантів. У країні почали будувати паркан з колючого дроту, щоб обмежити нелегальну міграцію. А президент країни Анджей Дуда на початку вересня оголосив 30-денний надзвичайний стан на ділянці кордону з Білоруссю.

Офіційні особи з Литви заявляють, що мігрантів вивозять з Близького Сходу до Мінська, а потім посередники направляють їх до кордонів з ЄС, де їм дозволено безперешкодно перетнути кордон. Вільнюс назвав це "дрібною" і "масовою помстою" за санкції ЄС проти білоруського режиму.

Представник західної розвідки повідомив у серпні, що Лукашенко, ймовірно, використовує мігрантів як спосіб змусити ЄС почати переговори з метою скасування санкцій проти нього. Сам Лукашенко ще в травні публічно погрожував наповнити ЄС "мігрантами й наркотиками".

Міграційне агентство ООН повідомило в цьому місяці, що глибоко стурбоване "жахливими умовами", з якими стикаються мігранти на кордонах ЄС і Білорусії. Так, група з 30 мігрантів застрягла на кілька тижнів з обмеженим доступом до питної води, їжі, медичної допомоги, без санітарних зручностей і житла.

Литва і Польща закликають Євросоюз переглянути міграційну політику через нелегалів з Білорусі. Таке рішення 19 вересня ухвалили на зустрічі прем'єрів Литви й Польщі у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Чотири тіла нелегалів знайшли на польсько-білоруському кордоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути