субота, 26 лютого 2022 09:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому досі Росію не відключили від SWIFT і які наслідки для неї будуть

Чому досі Росію не відключили від SWIFT і які наслідки для неї будуть
Президент Джо Байден оголосив санкції проти Росії у четвер. Серед них не було відключення Росії від SWIFT / Getty Images

Президент Джо Байден заявив у четвер, що США запроваджують санкції проти Росії за напад на Україну. Також ЄС запровадив санкції. Однак була одна санкція, щодо якої сторони не змогли домовитись, і відповісти разом – відключення Росії від SWIFT. Про це пише The New York Times.

Бельгійська служба обміну повідомленнями, відома як "Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій", об'єднує понад 11 тис. фінансових установ у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден виділив гроші Україні на війну

Якщо Росію відключать від SWIFT, країна буде фактично відрізана від більшої частини глобальної фінансової системи. Але зробити це непросто. Відключення також може призвести до ряду дорогих ускладнень для країн, які ввели санкцію. Бо багато з них залежать від Росії - купують енергоносії та інші сировинні товари. Це змусило деякі країни, особливо в Європі, відмовитись і не натиснути на курок. Проти виступили Німеччина, Італія, Угорщина та Кіпр. До суботи Італія та Німеччина змінили думку. Таке рішення підтримала Франція, а Велика Британія однією з перших підтримала цю санкцію. Залишилися Угорщина та Кіпр.

SWIFT - глобальний кооператив фінансових установ, заснований 1973 року, коли 239 банків із 15 країн зібралися разом, щоб з'ясувати, як краще обробляти транскордонні платежі. Там не зберігають і не переказують кошти, але ця послуга дозволяє банкам та іншим фінансовим установам попереджати один одного про майбутні транзакції.

Через залежність Європи від експорту енергоносіїв з Росії деякі її лідери не бажали відключати Росію та зробити бізнес з нею дорожчим

Блокування доступу Росії до SWIFT обмежить її можливості проведення міжнародних фінансових операцій, змусивши імпортерів, експортерів і банки шукати інші способи передачі платіжних інструкцій. На думку аналітиків, через сильну залежність Європи від купівлі енергоносіїв з Росії деякі її лідери не бажають йти на цей крок і робити ведення бізнесу дорожчим і складнішим.

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон активно наполягав на відключенні. У четвер Байден заявив, що санкції, введені США щодо російських фінансових установ, матимуть такі ж наслідки, як відключення, але частина Європи поки що виступає проти такого кроку.

Нещодавно, в 2018 році, адміністрація Дональда Трампа досягла такої санкції щодо Ірану. У результаті SWIFT розірвав зв'язки з іранськими банками. Тобто досвід є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зв'язку з війною в Україні США можуть надати 10 млрд доларів допомоги

Відключення Росії може мати неприємні наслідки, змушуючи її шукати альтернативні способи участі у світовій економіці, включаючи зміцнення зв'язків із Китаєм або розробку цифрової валюти.

Старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки Емілі Кілкріз стверджує, що відключення може прискорити розширення використання РФ власної служби обміну фінансовими повідомленнями та наблизити її до Китаю.

Радник юридичної фірми Ferrari&Associates Майкл Паркер вважає, що відключення відчинить двері для інших обхідних шляхів, включаючи пошук альтернативних систем міжбанківського зв'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційно: США запровадили санкції проти Путіна й Лаврова

Коли 2014 року США розглядали питання про відключення Росії за анексію Криму, колишній міністр фінансів РФ Олексій Кудрін підрахував, що ВВП Росії скоротиться на 5% на рік через це.

Видання Financial Times також пише, що цей крок завдасть збитків спроможності Росії отримувати прибуток від експорту нафти і газу, які становлять 40% її доходів.

Росія створила альтернативну платіжну систему. Китай також має свою систему, яку Росія могла б використати. Але обидві значно менші, ніж SWIFT, і не зможуть достатньо компенсувати біль від відключення.

Усі, хто сумнівається, чи треба відключати Росію, повинні розуміти, що кров невинних українських чоловіків, жінок та дітей буде і на їхніх руках.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що "всі, хто зараз сумнівається, чи треба відключати Росію, повинні розуміти, що кров безневинних українських чоловіків, жінок та дітей буде і на їхніх руках".

Зараз ви читаєте новину «Чому досі Росію не відключили від SWIFT і які наслідки для неї будуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути