пʼятниця, 23 липня 2021 14:32

Чоловік, якому першому у світі пересадили обидві руки, зміг їх зігнути

Чоловік, якому першому у світі пересадили обидві руки, зміг їх зігнути
Фелікс Гретарссон після першої в світі трансплантації двох рук / SWNS.COM

Чоловік, якому першому у світі провели на початку року трансплантацію обох рук і плеча, тепер може зігнути біцепси. І сильно чекає, коли зможе обійняти дівчину, дітей і онуків.

Електрик 49-річний Фелікс Ґретарссон утратив обидві руки внаслідок удару струмом 1998 року. Його кінцівки загорілися і він упав із висоти 10 м, коли намагався відремонтувати лінію електропередач. Про це пише Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше в історії продали штучне серце

Після нещасного випадку лікарі помістили його в тримісячну кому. Зробили 54 операції, зокрема видалили сильно обгорілі руки. Тоді чоловік почав зловживати наркотиками та алкоголем, витратив на це гроші, які йому виплатили за страховкою колишні роботодавці. Переніс дві трансплантації печінки впродовж неповного року.

Після удару втратив кар'єру, подругу, не міг бачити дочок Ребеку та Ділью, яким зараз 27 і 23 роки.

Тоді розшукав усесвітньо відомого хірурга Жана-Мішеля Дюбернара, який дав йому надію, що трансплантація рук можлива. Дюберно, який помер на початку цього місяця, відомий тим, що провів перші у світі трансплантацію руки, пересадку обох рук і часткову пересадку обличчя.

Ґретарссон переїхав до Ліона, щоб багато років чекати на відповідного донора. Там познайомився з теперішньою подругою. Зрештою, знайшовся донор. І 12 січня цього року, у 23-ю річницю аварії йому зробили пересадку.

Історичну 15-годинну трансплантацію провели в лікарні Едварда-Ерріо у французькому Ліоні в січні. Оперувала команда з п'яти лікарень. Через пів року, після сотень годин реабілітації Ґретарссон може розім'яти біцепс. Це відчуття, за його словами, змінило його життя.

"Я рухаю ліктем у воді, біцепс працює. І минуло лише пів року. Я щойно помітив, що вени на руках починають розширюватися від спеки. Цього б не було, якби не працювала нервова система. Сподіваюся, скоро зможу ворушити руками", - каже чоловік.

Тепер мета Ґретарссона - уперше за десятиліття обійняти дівчину, дітей та онуків. Він каже, що відчуття в нервах трохи болючі в міру їхнього росту.

У Київському Інституті раку в червні провели унікальну операцію 16-річному Артуру. Завдяки сучасним технологіям українські медики разом з ученими вживили хлопцеві кістки таза, надруковані на 3D-принтері. Це вже третя така операція в історії України.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік, якому першому у світі пересадили обидві руки, зміг їх зігнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути