Ексклюзиви
вівторок, 27 липня 2021 16:29

Чоловік випадково знайшов сапфір вагою 510 кг
7

На Шрі-Ланці торговець коштовним камінням випадково знайшов на задньому дворі найбільше у світі скупчення зірчастого сапфіру.

Національне управління країни з питань дорогоцінностей підтвердило знахідку, пише BBC. Блакитний камінь важить близько 510 кг або 2,5 млн карат, попередня вартість сапфіра становить $100 млн.

"Це особливий зразок зірчастого сапфіру. З огляду на розмір і його вартість, він однозначно зацікавить приватних колекціонерів або музеї", - йдеться у повідомленні.

Знахідку зробили у місті Ратнапура, яке в перекладі з сингальської означає "місто коштовних каменів". Власник сапфіра - чоловік на прізвище Ґамадж - розповів, що камінь знайшли робітники, які копали криницю ще 2020 року. Понад рік пішов на те, щоб очистити камінь від бруду та оцінити його. Попри високу вартість у каратах, камені всередині скупчення можуть бути невисокої якості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найдіамантовішу" у світі каблучку зробили у вигляді чорнобривця

Фото: hirunews.lk

Ґамадж - торговець коштовностями у третьому поколінні. Він вирішив назвати знахідку "Сапфіром щасливої випадковості". Влада Шрі-Ланки сподівається, що камінь привабить міжнародних покупців і принесе країні значний прибуток. Шрі-Ланка є провідним експортером сапфірів і дорогоцінного каміння у світі. У першій половині 2020-го галузь принесла країні майже $150 млн, що становить 1,5% усього експорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блювота кита може принести жінці понад чверть мільйона доларів

У Ботсвані виставили на огляд алмаз, який вважається третім найбільшим у світі. Камінь з первинною вагою 1098 каратів, тобто 219,6 г, виявила алмазна фірма Debswana на руднику Джваненг. Другий за величиною алмаз у світі також знайшли в Ботсвані 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік випадково знайшов сапфір вагою 510 кг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути