Ексклюзиви
вівторок, 10 жовтня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Чого хоче Путін і хороша новина для України

Чого хоче Путін і хороша новина для України
Путін на засіданні дискусійного клубу "Валдай" у Сочі, 5 жовтня. Російський диктатор використовує нафту, газ та їжу як зброю у війні / East News

Думки у виданні The Washington Post професора юридичного факультету Університету Чепмена, оглядача Х'ю Хьюітта

Американський сенатор-республіканець Ден Салліван хотів би, щоб президент Джо Байден виступив із промовою і пояснив, чому США мають далі постачати Україні зброю, необхідну їй для відбиття варварського вторгнення Росії.

Салліван повністю підтримує надання Україні зброї, необхідної для визволення народу. Але додає, що коли США охоплені хаосом мігрантів на південному кордоні, процентними ставками, що стрімко зростають, та інфляцією, підтримка допомоги Україні не безстрокова.

41% американців вважають, що США роблять забагато для України, порівняно з 33% у лютому 2022 року та 14% у квітні 2022 року

Минулого місяця опитування ABC News і Washington Post показало, що 41% американців вважають, що США роблять забагато для України. Це зростання, порівняно з 33% у лютому 2022 року та 14% у квітні 2022 року. Оскільки підтримка невблаганно знижується в міру продовження війни, російський диктатор Володимир Путін явно прийняв стратегію вимотування України та перечікування Штатів. Звідси відчуття терміновості Саллівана щодо необхідності, щоб Байден заручився підтримкою американців.

Чого хоче Путін? Відповідь, яку знаємо – відновлення СРСР. Але ця мрія є дедалі абсурднішою в міру того, як Москва бореться проти України. Молодий офіцер морської піхоти США, з яким я розмовляв минулого тижня, трохи розповів мені про цілі Путіна. Якщо Росія зможе вистояти, незважаючи на жахливі втрати, завдані українською армією путінським призовникам, він отримає матеріальні активи, які шукає для ведення майбутньої війни проти своїх ворогів, реальних чи уявних – колосальне виробництво Україною пшениці та іншої аграрної продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Ми чуємо про блокування постачання українського зерна або про те, що натомість Україна використовує залізниці та дороги, але недостатньо уваги приділяється "загальній картині", приголомшливим важелям впливу, які Путін мав би, якби тримав залізний контроль над експортом продуктів харчування з України.

Хороша новина - в останні тижні Україна частково відновила здатність використовувати морські порти для постачання зерна - варіант, який набагато кращий за більш обмежені наземні шляхи. Російський ЧФ відступив з кримських портів після того, як зазнав значних втрат від атак українських дронів і крилатих ракет. Відновилося морське постачання зерна через те, що Україна називає "гуманітарним коридором". Цей експорт фактично припинився в липні, після того, як Путін вийшов з угоди щодо зерна, укладеної раніше під час війни.

Ці тривоги лише підтвердили у свідомості Путіна, що якщо зможе захопити українське аграрне виробництво або позбавити решток його експорту, то зможе шантажувати світ.

До вторгнення Росії на частку України припадало 15% світового ринку кукурудзи, 13% ринку ячменю, 10% ринку пшениці та 50% соняшникової олії

За даними Єврокомісії, до вторгнення Росії у лютому 2022 року на частку України припадало 15% світового ринку кукурудзи, 13% ринку ячменю та 10% ринку пшениці. Україна домінувала у світовій торгівлі олією, займаючи 50% ринку.

Світові ціни на зерно досягли рекордного максимуму у березні 2022 року у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії до України. Вплив російського вторгнення на глобальну продовольчу безпеку був негайним та різким.

"Поки Росія може маніпулювати українським аграрним експортом, вона може загрожувати економіці України та глобальній продовольчій безпеці для досягнення своїх політичних цілей", - такий похмурий висновок доповіді CSIS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Білому дому також слід дослухатися попередження МЗС Великої Британії, зробленого в середу: "Росія встановлює морські міни, щоб атакувати вантажні судна, завантажені українським зерном, і Путін планує звинуватити в атаках Україну".

Путін має усвідомити, що оскільки армія зайшла в глухий кут і не може створити серйозну загрозу світовому порядку, крім застосування ядерної зброї, він повинен перетворити на зброю те, що в нього вже є - нафту і газ. І те, що може захопити силою – продовольство.

США мають дбати про продовольчу безпеку у світі. Світ – це один ринок для кожного продукту. Зростання цін на сировинні товари за кордоном, в результаті, а найчастіше і відразу, позначиться на споживачах у США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Сплеск імміграції, що вийшов з-під контролю, через практично неіснуючий південний кордон США багато в чому спричинений економічним відчаєм. Ціна їжі – частина цього розрахунку. Російська агресія торкається південного кордону так само неминуче, як і ваш візок для покупок у супермаркеті.

Але це лише одна з причин, чому Путіна слід зупинити. Інші життєво важливі включають уникнення дорогого захисту НАТО від Росії, а також сигнали про рішучість США тиранічним режимам у Китаї, Ірані та Північній Кореї.

Підтримка України відповідає інтересам усіх американців - тих, хто стурбований своїми гаманцями, кордонами, майбутнім дітей

Те, про що просить Салліван – сильне президентське лідерство. Воно може виявитися неможливим з огляду на очевидні слабкості Байдена. Але навіть попри те, що деякі несерйозні коментатори та політики виступають проти допомоги США Україні, Білий дім має прислухатися до послання серйозних республіканців, зокрема Саллівана, сенатора Тома Коттона та члена Палати представників Майка Галлахера, які виступають за підтримку України. Це відповідає інтересам усіх американців – тих, хто стурбований своїми гаманцями, кордонами, майбутнім дітей.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чого хоче Путін і хороша новина для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути