Ексклюзиви
субота, 19 вересня 2020 12:05

Черчилль хотів створити "Сполучені Штати Європи"

Черчилль хотів створити "Сполучені Штати Європи"
Виступ Черчилля в Цюрихському університеті / Getty Images

19 вересня 1946 року Уїнстон Черчилль виголосив в Цюріхському університеті промову про створення "Сполучених Штатів Європи" і Ради Європи.

Організацію створили на хвилі закликів до єднання Європи і побудови "Сполучених Штатів Європи" після Другої світової війни. Одним із найбільш активних прихильників ідеї вважається Черчилль.

У 1943-му тодішній британський прем'єр Черчилль по радіо звернувся до нації з ідеєю створення Ради Європи. Надалі структуру організації обговорювали провідні європейські політичні лідери.

Існувало дві групи, які пропонували різні структури. Перша хотіла створити міжнародну організацію з представниками країн-учасниць. Друга - політичний форум з парламентарями. Узяли обидва принципи. Аналогічну подвійну структуру згодом скопіювало Європейське співтовариство, НАТО і ОБСЄ.

Офіційно Раду Європи створили 5 травня 1949-го. Її статут підписали в Лондоні 10 держав: Бельгія, Данія, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Велика Британія, Франція та Швеція. Штаб-квартира організації в Страсбурзі – в місті на кордоні Франції та Німеччини, як символ примирення двох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черчилль підтримав ідею Сталіна. Рузвельт був розчарований

Рада Європи - найстаріша в Європі міжнародна організація. До її складу нині входять 47 держав, в яких проживає понад 820 млн. осіб.

Рада Європи - самостійна організація, яка не входить в Євросоюз, що об'єднує 27 держав. На відміну від ЄС, Рада Європи не може видавати обов'язкові закони, але має повноваження забезпечувати дотримання окремих міжнародних угод, досягнутих європейськими державами.

Одним із її найбільш досягнень вважається розробка і прийняття Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

До Ради Європи належать різні структури. Зокрема, Комітет міністрів, який складається з глав МЗС країн-членів. Виробляє міжнародні угоди та конвенції між країнами-учасниками. Парламентська асамблея (ПАРЄ) - складається з представників парламентів держав-членів. Приймає резолюції та рекомендації на основі доповідей депутатів. Європейський суд з прав людини - контролює виконання конвенцій, розглядає скарги. Суддів обирає ПАРЄ. Венеціанська комісія - дорадчий орган з конституційного права.

Зараз ви читаєте новину «Черчилль хотів створити "Сполучені Штати Європи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути