четвер, 27 січня 2022 11:08

Центробанк ЄС просить банки підготуватися на випадок санкцій проти РФ

Центробанк ЄС просить банки підготуватися на випадок санкцій проти РФ
Основний ризик від санкцій пов'язаний із російськими інвестиційно-банківськими операціями, які мають справу з великими транснаціональними компаніями та олігархами. Фото: pixabay.com

Європейський центральний банк попередив банки про необхідність розробити плани дій на випадок запровадження санкцій щодо Росії.

Зокрема відключення від всесвітньої платіжної системи SWIFT, повідомляє Financial Times із посиланням на власні джерела.

"Прохання ЄЦБ стало реакцією на попередження США про значні наслідки для РФ у разі повномасштабного вторгнення на територію України", - ідеться в повідомленні.

Санкції можуть негативно позначитися на міжнародних банках, які залежать від російського капіталу, наприклад, американському Citi, французькому Société Générale, австрійському Raiffeisen та італійському UniCredit.

ЄЦБ хоче впевнитися, що європейські банки зможуть працювати за будь-якого санкційного режиму проти РФ і швидко обірвати співпрацю із забороненими клієнтами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США відмовляються коментувати можливість відключення Росії від SWIFT, а ЄС боїться помсти

Найбільшим "системним ризиком" у ЄЦБ називають відключення РФ від платіжної мережі SWIFT, що може "вплинути на всю банківську систему Росії". Водночас російський центральний банк планує за необхідності активувати національну міжбанківську платіжну систему, щоб замінити SWIFT.

Додатковим ризиком для європейських банків є і те, що ескалація може вдарити по курсу рубля, знизивши вартість російських дочірніх компаній.

27 січня в Білому домі підтвердили, що готують санкції для найвищого російського керівництва.

Адміністрація США в разі нового нападу РФ на Україну прагнутиме санкцій, які вдарять по економічним інтересам Росії.

Зараз ви читаєте новину «Центробанк ЄС просить банки підготуватися на випадок санкцій проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути