неділя, 09 січня 2022 12:43

В США відмовляються коментувати можливість відключення Росії від SWIFT, а ЄС боїться помсти

В США відмовляються коментувати можливість відключення Росії від SWIFT, а ЄС боїться помсти
Від SWIFT вже відключали Іран. Фото: Reuters

В США готують новий пакет санкцій проти Росії, якщо країна-агресор вирішить напасти на Україну. Неофіційно обговорюють відключення Росії від SWIFT (ред. Gazeta.ua — всесвітня платіжна система), але не впевнені, що це допоможе.

Про це повідомляє NYT.

За словами офіційних осіб, замість почати з дій проти невеликих банків і військових командирів на місцях, нові санкції будуть спрямовані на відключення найбільших російських фінансових установ, які залежать від глобальних фінансових переказів. Один чиновник охарактеризував цей план як "ефективну та швидку відповідь, яку ми не реалізували у 2014 році".

Проте чиновники відмовилися повідомити, чи готові Сполучені Штати відключити Росію від системи SWIFT, яка виконує глобальні фінансові транзакції між більш ніж 1100 банками у 200 країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніяких компромісів з терористом Путіним!" - українці вийшли на мітинг проти диктатора

Але європейські офіційні особи кажуть, що вони обговорювали цю можливість — те, що більшість великих європейських держав донедавна відмовлялися розглядати, побоюючись, що Росія може помститися, спробувавши перекрити постачання газу та нафти взимку, навіть ненадовго.

Відключення SWIFT з деяким успіхом використовувалося проти Ірану. Але Сінтія Робертс, професор політології в Хантер-коледжі, зазначила, що Росія багато дізналася про "глобальний захист від санкцій", і висловила сумнів у тому, що країна постраждає так сильно, як стверджують американські офіційні особи, якщо її відключать від SWIFT.

"Вони безперечно отримають великий удар", - сказала вона на семінарі, проведеному минулого тижня Центром національних інтересів. Але вона зазначила, що Росія нагромадила сотні мільярдів золотих та доларових резервів і що Банк Китаю приєднався до власної російської версії SWIFT. Це підвищує ймовірність того, що Росія і Китай в рамках свого партнерства, що розширюється, можуть об'єднати зусилля, щоб допомогти Москві ухилитися від дій Заходу.

Суть, за її словами, полягає в тому, що "санкції мають дуже поганий послужний список щодо примусу".

Російські війська оточують Україну з трьох сторін, зокрема недалеко від Києва.

Зараз ви читаєте новину «В США відмовляються коментувати можливість відключення Росії від SWIFT, а ЄС боїться помсти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути