Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2022 10:23

Спецтема: Війна Росії проти України

"Брязкання ядерною зброєю має припинитися" – генсек ООН

"Брязкання ядерною зброєю має припинитися" – генсек ООН
Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреш закликав "продемонструвати гнучкість та готовність до компромісу". Фото: eastnews.ua

Генеральний секретар Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреш закликав "припинити брязкати ядерною зброєю".

Він звернувся до ядерних держав і закликав "продемонструвати гнучкість та готовність до компромісу", не вказавши, який агресор займається "брязканням ядерною зброєю". Про це йдеться в заяві, опублікованій після зустрічі послів у Раді безпеки ООН 22 серпня.

Голова ООН зазначив, що світ зараз перебуває "в максимально небезпечному моменті". Тому всі ядерні країни мають взяти на себе зобов'язання "не застосовувати першими" ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвідка повідомила про ситуацію на Запорізькій АЕС

Гутерреш додав, що X конференція з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка відбудеться цього місяця, "має продемонструвати, що прогрес можливий".

"Брязкання ядерною зброєю має припинитися. (Треба. – Gazeta.ua) сісти за стіл переговорів, щоб послабити напруженість і покласти край перегонам ядерних озброєнь раз і назавжди. Розробляючи наш новий порядок денний для світу, покажімо, що ми вивчили уроки з минулого", – підкреслив генсек ООН.

Гутерреш також назвав "критичною" ситуацію на захопленій окупантами Запорізькій атомній електростанції.

На Запорізькій атомній електростанції російські терористи розмістили артилерійські установки. З них обстрілюють станцію, імітуючи прильоти з Нікополя. Артилерію росіяни встановили на майданчику, де зберігаються важкі металеві конструкції. Про це повідомив один з інженерів ЗАЕС.

Президент Володимир Зеленський очікує на результативну розмову з генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Антоніу Ґутеррешем щодо ситуації на Запорізькій АЕС. А українські дипломати працюють над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію.

Минулої неділі окупанти обстріляли Запорізьку АЕС, загинув працівник станції. Двоє мешканців Енергодара поранені.

Зараз ви читаєте новину «"Брязкання ядерною зброєю має припинитися" – генсек ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути