субота, 13 серпня 2022 19:57

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗАЕС під обстрілами: інженер анонімно розповів, що відбувається на станції

ЗАЕС під обстрілами: інженер анонімно розповів, що відбувається на станції
Працівник підтвердив, що окупанти самі обстрілюють ЗАЕС. Фото: eastnews.ua

На Запорізькій атомній електростанції російські окупанти розмістили артилерійські установки. З них обстрілюють станцію, імітуючи прильоти з Нікополя.

Артилерію росіяни встановили на майданчику, де зберігаються важкі металеві конструкції. Про це повідомив один з інженерів ЗАЕС в інтерв'ю ВВС News Україна на умовах анонімності.

"Я особисто бачив обстріл із цього майданчика, бачив вихід звідти й куди прилетіло. З моменту виходу до моменту прильоту минуло не більш як три секунди. Кожен зі співробітників ЗАЕС це бачив і чув. І знає, звідки летить і куди", – каже він.

Обстріли загрожують критичним об'єктам. Представники Росатому, які добре вивчили станцію, "кажуть своїм військовим, куди стріляти, щоб не було "боляче", але гучно".

Є небезпека в тому, що росіяни розбивають лінії електропередач, що зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України. І звинувачують у цьому Збройні сили України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти знову обстрілюють Запорізьку АЕС – мер Енергодара попередив про небезпеку

"Наслідки таких обстрілів не надто критичні для України загалом, але фатальні для ЗАЕС. Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс коли-небудь пустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля запобігання ядерній катастрофі", – розповідає працівник.

Росіяни знають про небезпеку. І ламають високовольтні лінії, що зв'язують ЗАЕС з енергосистемою України. І водночас кажуть, що якщо ЗСУ зламають останню лінію, то готові надати допомогу.

"У чому полягатиме їх "допомога"? Вони дадуть нам план "з'єднання" ЗАЕС з енергосистемою РФ через лінію ЗАЕС – Мелітополь – Джанкой. Якщо ми раптом "сядемо на 0", тобто трапиться "блекаут", нам потрібно буде будь-яке живлення зі "сторони", щоб живити помпи для охолодження ядерного палива", – розповідає працівник ЗАЕС.

Він вважає, що росіяни можуть найближчими днями розбити останню лінію.

Можлива аварія на станції може бути схожою не на Чорнобильську катастрофу, а на аварію на Фукусімі у Японії, додав він.

"На Фукусімі була катастрофа, тому що землетрус і цунамі зупинили можливість реактора охолоджуватися. У результаті стався паровий вибух в активній зоні, був зруйнований конфаймент, тобто герметична зона реактора. Радіоактивні речовини потрапили назовні. Цей сценарій може повторитись на ЗАЕС. Але причини – це не природне лихо. Це обстріли російської армії", – сказав він.

На станції зараз працює приблизно одна десята персоналу від тої кількості, що має бути.

"За останні кілька тижнів, як почалися обстріли, виїхала майже половина колективу", – сказав він.

Російські окупанти обстрілюють Запорізьку АЕС із села Водяне.

Про це повідомляє Головне управління розвідки. Там також наголосили, що росіяни готують провокації під українським прапором.

До стели "Енергодар" на в'їзді в місто росіяни підігнали самохідну артилерійську установку "Піон" з нанесеною білою фарбою літерою "Z".

На САУ підняли синьо-жовтий український прапор. Вочевидь, її використовуватимуть для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «ЗАЕС під обстрілами: інженер анонімно розповів, що відбувається на станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути