середа, 05 січня 2022 16:13

Bloomberg оцінив можливості ЗСУ в разі нападу РФ: прогноз невтішний

Bloomberg оцінив можливості ЗСУ в разі нападу РФ: прогноз невтішний
Український воїн на Донбасі. Ландшафт біля Новотроїцького подекуди нагадує карпатські пейзажі. Фото: Валерій Шмаков, Gazeta.ua

Армія України стала сильнішою, ніж була 2014 року. Однак самостійно зупинити країну-агресора Росію в разі її повномасштабного нападу не зможе.

Причина - брак озброєння та фінансування, пише інформаційне агенство Bloomberg.

На випадок війни лише надання сучасної зброї від західних партнерів може забезпечити Україні захист, вважає видання.

"Збройні сили України набагато сильніші й краще підготовлені, ніж 2014 року, коли вони не змогли протистояти окупації Криму Росією. Але брак зброї від Заходу й коштів удома залишили війська без значних запасів базових речей, які їм знадобляться в умовах інтенсивного конфлікту", - ідеться в матеріалі.

Причиною недостатньої сили української армії видання називає нераціональний розподіл ресурсів, зокрема податків.

Видання навело слова опозиційного нардепа Сергія Рахманіна. Він стверджує, що до бюджету закладали купівлю лише половини необхідних бронежилетів. Натомість у переліку бракувало гвинтівок і шоломів. Попри це був запит на дорогі вафельні рушники й радянське обладнання для виявлення радіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можливі різні сценарії нападу РФ на Україну - Латвія зробила тривожну заяву

"Маю питання: якщо завтра починається війна, вам справді потрібні ці речі?", - сказав Рахманін.

Рушники й детектори викреслили зі списку. У Міноборони заяви Рахманіна не прокоментували.

Видання зазначає, що бюджет України на оборонні закупівлі на 2021-й становив 23 млрд грн, на 2022 рік - 28 млрд грн. А Росія витрачає на закупівлі майже 40% оборонного бюджету, що перевищує $60 млрд. Це вдвічі більше, ніж навіть Франція, Німеччина чи Великобританія.

Якщо 2014-го Україна могла ввести в бойові дії лише невелику частину номінальної сили в 120 тис. військовослужбовців і мізерний запас техніки, то зараз здатна розгорнути більшу частину 205 тис. військовослужбовців і робоче обладнання, хоч і часто застаріле, зазначив аналітик із питань оборони Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

За інформацією Bloomberg, США склали новий пакет допомоги, що містить протитанкові ракети Javelin, стрілецьку зброю, медичні комплекти, бронежилети, захисне озброєння та підтримку кіберможливостей України. Джерела видання стверджують, що президент США Джо Байден підписав такий план.

2022 року 167 військовослужбовців і працівників ЗСУ направлять до 13 країн до військових навчальних закладів. Добір кандидатів, які відповідають вимогам, триватиме до 28 січня.

Зараз ви читаєте новину «Bloomberg оцінив можливості ЗСУ в разі нападу РФ: прогноз невтішний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути