Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Близько 250 тис. російських солдатів чекають у резерві наступу: що пише світова преса
5

Росія збирає сили до 250 тис. солдатів, щоб атакувати в найближчі тижні. Україна сподівається, що західні танки прибудуть вчасно, щоби відбити тиск. Найважчі бої попереду. Найближчі кілька місяців можуть вирішити хід війни. США повинні якнайшвидше переглянути підхід, і дати Києву все необхідне для перемоги зброю, включаючи літаки F-16 і ракети ATACMS. На саміті ЄС у Києві сьогодні Євросоюз не пообіцяє Україні швидкого вступу, але покаже солідарність. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Наступ росіян почався?", The New York Times, США

Україна очікує на серйозну ескалацію з боку Росії на Донбасі найближчими тижнями, оскільки наближаються перші роковини війни. За словами президента Володимира Зеленського, можливо, вона вже йде.

Росія посилила артилерійські обстріли та зосередила сотні тисяч військ. Вона може готуватись до відкриття нового фронту, щоб відвоювати територію у Сумській чи Харківській областях. "Росія хоче якогось великого реваншу. Думаю, почалося", - сказав Зеленський цього тижня.

Росіяни вже направили десятки тисяч солдатів для перевірки української оборони вздовж і впоперек лінії фронту на Донбасі в 140 км. Епіцентром бойових дій став Бахмут, де російські війська поступово наближаються до життєво важливих ліній постачання після захоплення Соледара. Також тривали запеклі бої в районі міста Вугледар, за 100 км від Бахмута.

Автор: NYT
  Українські військові тренуються у Запорізькій області
Українські військові тренуються у Запорізькій області

Високий співробітник служби безпеки Зеленського заявив, що найважчі бої ще попереду, і найближчі кілька місяців можуть вирішити хід війни.

"Росія готується до максимальної ескалації. Вони збирають все можливе, проводять навчання", – заявив голова РНБО Олексій Данілов.

Військовий аналітик Rochan Consulting Конрад Музика сказав, що кількість зареєстрованих російських артилерійських обстрілів збільшилася приблизно з 60 на день чотири тижні тому до понад 90 на день минулого тижня.

У РФ від 150 до 250 тис. солдатів у резерві. Вони проходять підготовку і перебувають у Росії, щоб у будь-який момент приєднатися до бою

Західні військові аналітики заявляють, що у Москви від 150 до 250 тис. солдатів у резерві. Вони проходять підготовку і перебувають у Росії, щоб будь-якої миті приєднатися до бою. Україна сподівається, що нове озброєння, обіцяне Заходом, зокрема танки, прибуде вчасно, щоб відбити очікуваний наступ.

"Що потрібно Україні для перемоги?", The Wall Street Journal, США

Президент Джо Байден каже, що США не постачатимуть Україні винищувачі F-16, але будь-хто, хто стежив за війною минулого року, знає, що це означає – запитайте пізніше.

Сподіватимемося, що Байден знову змінить думки та запропонує Україні більше військової підтримки, що допоможе Україні на полі бою

Команда Байдена відповідає на кожен новий запит про зброю для України до того, як він з'явиться пізніше, і сподіватимемося, що президент знову змінить думку, та запропонує більше військової підтримки, яка допоможе Україні на полі бою та після закінчення війни.

"Не бачимо жодних ознак, що Путін готується до миру. Бачимо протилежне. Росія мобілізує ще 200 тис. солдатів, активно здобуваючи нову зброю, більше боєприпасів. Путін не відмовився від основної мети – контролювати Україну. Поки це так, маємо бути готовими", - заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.

Президент Зеленський цього тижня відновив заклики до Заходу якнайшвидше поставити більше зброї на полі бою. Один пункт особливо актуальний – ракети ATACMS. Її можна запустити з реактивних систем Himars, які українці добре використовують. Радіус дії ATACMS в 300 км дозволить українцям завдати удару зі значно більшої відстані й витіснити росіян з їх укріплених позицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні 24 літаки F-16 для перелому у війні" – Петро Черник

Ці ракети можуть швидко змінити ситуацію на полі бою та дати українцям бойовий шанс ввести Крим у гру. Але США, як і раніше, опираються. Раніше команда Байдена, можливо, модифікувала Himars, щоб українці не могли запускати ракети такої великої дальності. Важко зрозуміти, чому ATACMS провокаційніші, ніж інша зброя США.

Ракети мають не менше значення, ніж винищувачі, які є предметом щоденних дебатів щодо допомоги Україні. В українців є пілоти, які готові тренуватися на західних літаках, і вони вже зараз літали б на F-16, якби команда Байдена організувала операцію рік тому.

США допомогли українцям встановити протирадіолокаційні ракети на МіГ-29 для знищення російських радарів. Самі українці дуже винахідливі. Але парк українських Міг був малий і старий. Навіть західні поставки запчастин не витримують бойових вильотів через втрати цих літаків.

Автор: Getty Images
  Винищувачі F-16 ВПС США на авіабазі в Бен-Герір, Марокко, 14 червня 2021 року
Винищувачі F-16 ВПС США на авіабазі в Бен-Герір, Марокко, 14 червня 2021 року

F-16 стане більшим оновленням авіаційних можливостей. Тим часом, західні військові отримують досконаліші F-35. Відправка F-16 також показала б, що Захід відданий захисту України.

Як недавно зауважив Генрі Кісінджер, російське вторгнення зняло питання про те, чи може Україна зберігати нейтралітет між Росією та Заходом. Україна, яка переможе, буде в союзі з Заходом, незалежно від того, входить вона в НАТО чи ні.

Путін мобілізує Росію на тривалішу війну, вважаючи, що зможе пережити рішучість України і підтримку Заходу. Це підвищує цінність швидшого отримання додаткової допомоги для України, щоб її армія цього року могла витіснити Росію з більшої частини чи всієї української території. Адміністрація Байдена втратила тижні, намагаючись вирвати кілька танків у німців, а до поставок американських M1 Abrams, як заявив Білий дім, залишилися "місяці, а не тижні".

Підтримка України не вправа у держбудівництві чи допомога поневолі. Американці не борються і не вмирають. Допомога Києву відповідає доктрині Рейгана – допомагати боротися іншим

Підтримка США України не вправа у державному будівництві чи допомога поневолі. Американці не борються і не вмирають. Допомога Києву відповідає доктрині Рональда Рейгана – допомагати іншим боротися та вмирати за свою свободу. Білий дім може зробити більше, щоб допомогти Україні якнайшвидше за допомогою ракет великої дальності зараз і реактивних літаків якнайшвидше.

"США відправлять Україні ракети з дальністю 130 км і точністю до 1 м", Bloomberg, США

Нова ракета наземного базування з наконечником, яка буде замовлена у корпорації Boeing Co., стане частиною останнього пакету американської зброї для України, про який у п'ятницю оголосять Білий дім та Пентагон.

Гібридна зброя великої дальності поєднує два перевірені пристрої - авіабомбу малого діаметра, керовану супутниками GPS, яка широко використовується, та армійську ракету, що вже експлуатується українськими військами. Так само як інша дальня зброя від США та союзників, вона не буде розгорнута в Україні найближчим часом. Перші поставки займуть близько дев'яти місяців після укладання контракту з Вoeing.

Фінансування високоточних ракет йтиме з $1,75 млрд у рамках Ініціативи сприяння безпеці України, про яку оголосять у п'ятницю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

У п'ятницю оголосять про додаткові поставки на $475 млн для поповнення запасів України, включаючи протипіхотні міни Claymore, зимове обмундирування, 155-мм снаряди Excalibur з GPS-наведенням, обладнання підтримки ракет Patriot та переносні ракетні установки Mk-153. Ці речі передадуть значно швидше.

З 2015 року нову ракету Boeing було випробувано тричі. Під час навчань вона пролетіла 130 км і вразила ціль у межах 102 см від цілі на GPS. Це приблизно вдвічі точніше, ніж нинішні ракети, випущені з Himars, які стали цінним активом для українських сил.

"Україна відмовиться від швидкого вступу в ЄС", Politico, США

Вищі лідери ЄС їдуть в Україну, але не обіцятимуть, що змучена війною країна зможе приєднатися до блоку найближчим часом. Очікується, що Брюссель не виправдає надії Києва на швидкий вступ в ЄС під час дводенного саміту в Києві, згідно з проектом заяви, яка буде там опублікована, і з якою ознайомився Politico.

У заяві конкретно не згадують про амбітні терміни, встановлені Києвом, а прем'єр країни Денис Шмигаль навіть заявив цього тижня, що Україна сподівається приєднатися протягом двох років. Натомість документ пропонує лише розпливчасті гарантії просування процесу після того, як буде досягнуто всіх етапів, встановлених ЄС.

Автор: Getty Images
  Найвищі лідери ЄС не обіцятимуть, що Україна може приєднатися до блоку найближчим часом
Найвищі лідери ЄС не обіцятимуть, що Україна може приєднатися до блоку найближчим часом

"ЄС ухвалить рішення про подальші кроки, коли всі умови, зазначені у висновку Єврокомісії, будуть повністю виконані. Україна підкреслила свою рішучість виконати необхідні вимоги, щоб якнайшвидше розпочати переговори про вступ", - йдеться у проекті.

За словами кількох дипломатів та офіційних осіб ЄС, це формулювання відбулося після серйозних протидій з боку деяких країн ЄС через надмірні обіцянки Україні щодо її перспектив членства. Цю тему Київ попросив заторкнути на саміті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

Лідери ЄС у червні минулого року дали Україні офіційний статус кандидата в рекордно короткі терміни, але цей крок був набагато простішим, ніж швидке просування країни через виснажливі переговори, необхідні для приведення країни-кандидата у відповідність до хитромудрих систем, правил і положень ЄС. Цей процес зазвичай займає роки та часто зупиняється на тривалі періоди часу.

Країни ЄС розділилися в думці щодо того, як швидко блок має спробувати провести Україну через процес вступу.

Між Польщею і країнами Балтії та іншими країнами ЄС існує напруженість щодо швидкості вступу України до Євросоюзу

"Між Польщею і країнами Балтії, з одного боку, та іншими країнами ЄС існує напруженість щодо формулювань вступу в ЄС", - сказав один із офіційних осіб ЄС.

Чиновник додав, що також є напруженість між президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Хоча проривів у переговорах про вступ в ЄС не очікується, у Брюсселі мають намір показати солідарність з Україною з інших питань.

Автор: Getty Images
  Президент Зеленський та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн
Президент Зеленський та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн

"Сам факт, що проводимо саміт у країні, яка перебуває у стані війни, має велике значення", - сказав високий представник ЄС перед зустріччю.

Очікується, що до Києва прибуде велика кількість високих лідерів та комісарів ЄС для зустрічей із офіційними особами ЄС. За деякими напрямками очікується прогрес - наприклад, угода про безвізовий режим для промислових товарів, припинення дії мит на український експорт ще на рік, рух щодо приєднання України до платіжної схеми ЄС, що спрощує банківські перекази в євро, та інтеграція України в зону безкоштовного мобільного роумінгу ЕС.

Також на порядку денному саміту будуть мирний план Зеленського з 10 пунктів, проблеми відновлення України та питання продовольчої безпеки.

Інший представник ЄС заявив, що саміт посилає "сильний сигнал, що ми підтримуємо країну, яка стала жертвою агресії, і наголошуємо на праві України на справедливий мир після закінчення війни. На Україну напали, вона має право на самооборону, яке реалізує, і тільки це може бути основою для справедливого миру".

Для інтеграції з ЄС Україні потрібне комплексне та послідовне проведення судової реформи, відповідно до рекомендації Венеціанської комісії, та реформувати Конституційний суд

У документі також наголошується на необхідності "комплексного та послідовного проведення судової реформи", відповідно до рекомендації Венеціанської комісії, і посилання на потребу реформувати Конституційний суд.

Хоча Україна недавно оголосила про зміни, зокрема, у тому, як призначаються суддів, Венеціанська комісія надалі стурбована повноваженнями та складом органу, який обирає кандидатів у судді.

Цього тижня Шмигаль заявив, що Україна вирішить ці питання. Київ хоче дати зрозуміти, що він бореться проти корупції на фоні побоювань США та ЄС.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що після постачання Україні західних танків, що ще кілька місяців тому здавалося немислимим, тепер можуть розпочатися дискусії про винищувачів F-16. У Пентагоні не виключили цього і Нідерланди теж. Амстердам хоче купити винищувачі нового покоління F-35, тож готовий дати свої F-16. Українські пілоти можуть навчитися літати на них за кілька місяців, а техніки їх обслуговувати. Ці літаки не зможуть літати над територією РФ через російські ППО, але зможуть ефективніше працювати в українському небі проти російських ракет та літаків. І характеристики танків Leopard-2, які планує встановити Німеччина. Вони кращі, ніж будь-що, що має Росія.

Зараз ви читаєте новину «Близько 250 тис. російських солдатів чекають у резерві наступу: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути