Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2023 15:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Байдена в ООН чекає важка угода щодо розширення підтримки України" - The Washington Post

"Байдена в ООН чекає важка угода щодо розширення підтримки України" - The Washington Post
Президент Байден супроводжує Зеленського у Білому домі минулого року / WP

Стаття у виданні The Washington Post

Президент Джо Байден має чіткий порядок денний щорічної зустрічі світових лідерів цього тижня на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку – зміцнити надійну глобальну підтримку України. Але реалізувати це буде складно, особливо цього року.

Українські офіційні особи сподівалися приїхати до Нью-Йорка цього тижня, рекламуючи великі успіхи у своєму контрнаступі, але сили Росії, що зміцнилися, загнали в глухий кут зусилля щодо великого прориву, і обидві сторони продовжують зазнавати тяжких втрат.

Збитки від конфлікту відчуваються на світових цінах на продовольство та енергоносії

Збитки від конфлікту відчуваються на світових цінах на продовольство та енергоносії, що посилило заклики в країнах, що розвиваються, до врегулювання шляхом переговорів. А підтримка України серед американської громадськості знижується, коли частина Республіканської партії критикує ціну військової допомоги США, яку оцінюють у $73 млрд.

Але Байдену, який має виступити перед Генасамблеєю у вівторок, допомагатиме найбільш харизматичний голос війни – президент Володимир Зеленський, який також відвідає Нью-Йорк, щоб привернути увагу до звірств Росії та наголосити, як вторгнення Кремля порушує вимоги ООН до найсвященнішого принципу – суверенітету кордонів. Це справа, яка, як він сподівається, об'єднає всі країни, які бояться насильства зі сторони великих сусідів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Серйозною стрілою в сагайдаку Байдена є відносно низька явка на зустріч головних противників Америки. Володимир Путін, якому загрожує ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду, не полетить до Нью-Йорка, як і глава Китаю Сі Цзіньпін та його головний дипломат Ван І.

Це дасть Байдену та Зеленському шанс домінувати на порядку денному та дати співчутливу увагу лідерам менш багатих країн Африки, Азії та Латинської Америки – регіону, який часто називають Глобальним півднем.

Ключем до досягнення цього стане запланована на середу зустріч Байдена з президентом Бразилії Луїсом Лулою да Сілвою, видатним захисником Глобального півдня, який закликав до мирних переговорів в Україні та звинуватив Захід у затягуванні війни шляхом надання Києву зброї та військової техніки.

США продовжуватимуть надавати військову підтримку Україні та перешкоджати тому, що вважають передчасними закликами до мирних переговорів

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван ясно дав зрозуміти, що США продовжуватимуть надавати військову підтримку Україні та перешкоджати тому, що вважають передчасними закликами до мирних переговорів. Навіть попри те, що лінія фронту в Україні посилюється і малоймовірно, що ЗСУ до зими переріжуть російський "сухопутний міст" із Кримом.

"Наше завдання в тому, щоб дати Україні інструменти, необхідні їй, щоб зайняти найкращу можливу позицію на полі бою, щоб вона потім могла зайняти найкращу можливу позицію за столом переговорів", - сказав Салліван.

За оцінками розвідки США, Україна під час нинішнього наступу не досягне Мелітополя. Минулого тижня генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів заявив, що українським військам, можливо, залишилося лише "30-45 днів бойової погоди" для поточного наступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

У неділю генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що швидкого завершення війни не буде.

"Більшість війн тривають довше, ніж очікувалося, коли вони розпочиналися. Ми всі бажаємо якнайшвидшого миру, але реальність така", - сказав він.

Навпаки, на торішню зустріч ООН українські дипломати прибули до Нью-Йорка після того, як сили Києва відтіснили російські війська біля Херсона та Харкова, повернувши собі цінну територію.

Проте, Міллі та інші високі чиновники США заявили, що українські війська "ще не закінчили" і продовжують добиватися "стійкого прогресу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

У той час як більшість держав-членів ООН голосували за засудження вторгнення Росії в Україну, багато хто на Глобальному півдні стурбований дедалі більшими перспективами безкінечного глухого кута. Блок країн Африки та Латинської Америки підтримує економічні та дипломатичні зв'язки з Кремлем і не бажає застосовувати західні санкції, побоюючись економічних наслідків для себе.

"Позиція більшості членів ООН за умовчанням полягає в тому, що нам необхідно домовитися про припинення війни", - сказав Річард Гоуен, експерт ООН у Міжнародній кризовій групі.

Салліван заперечив думку, що існує значна різниця між позицією США і світом, що розвивається, заявивши, що американські дипломати старанно працювали над тим, щоб скоротити цей розрив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

"Ми дійсно віримо, що за останні кілька місяців нам вдалося налагодити міцну взаємодію та діалог з країнами Глобального півдня про те, як, зрештою, виглядатиме справедливий мир. Не схоже, що Росія зараз ставиться до цього особливо серйозно", - сказав він.

Головним противником США, який здійснив поїздку до Нью-Йорка, є президент Ірану Ебрагім Раїсі, чия країна дала Росії флот дронів Shahed, які загрожують українським військам та цивільним. У понеділок Раїсі заявив у Нью-Йорку, що Іран "проти війни в Україні".

Однак, коли його запитали про військову підтримку Іраном Росії, він зіграв сором'язливу роль, попросивши дати докази, і зазначив, що Тегеран мав складні відносини з Москвою, які існували ще до війни.

Цього тижня Байден також стане першим президентом США, який зустрінеться разом із лідерами п'яти країн Центральної Азії - Таджикистану, Киргизстану, Казахстану, Туркменістану і Узбекистану. Очікується, що дискусії з цими п'ятьма країнами зосередяться на питаннях торгівлі, зміни клімату та регіональної безпеки.

Зеленський поїде за Байденом до Вашингтона, оскільки обидва лідери звертатимуться до Конгресу. Байден домагається пакету допомоги на більш ніж $24 млрд.

Після Нью-Йорка Зеленський піде за Байденом до Вашингтона, оскільки обидва лідери звертатимуться до Конгресу з проханням затвердити додаткове фінансування для України. Байден домагається пакету допомоги на понад $24 млрд, який включає $13,1 млрд на військову допомогу, $8,5 млрд на гуманітарну та $2,3 млрд на фінансові потреби уряду.

Пакет стикається з опозицією серед деяких республіканців Палати представників. Але лідери Республіканської партії кажуть, що візит Зеленського, ймовірно, буде "дуже переконливим", заявив член Палати представників, республіканець Майкл Тернер, голова комітету Палати представників із розвідки.

"Зеленський – чудовий оратор. Він дійсно робить справу краще, ніж будь-хто інший", - сказав він.

З цим Білий дім згоден, хоча прохання Зеленського про підтримку іноді дратують Овальний кабінет.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Байдена в ООН чекає важка угода щодо розширення підтримки України" - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути