понеділок, 07 грудня 2020 15:40

Аятола, можливо, передав владу сину

Аятола, можливо, передав владу сину
Верховний керівник Ірану Алі Хаменеї / Reuters

Верховний духовний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеї, можливо, передав владу синові через погіршення здоров'я.

Про це написав іранський журналіст Мохамад Ахвазе. Він сповістив, що його джерела повідомили, що іранська влада стурбована погіршенням стану здоров'я верховного аятоли. Про це пише польська Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран пригрозив США ударом за вбивство генерала

Вища влада в Ірані, яка належить духовному лідеру, мабуть, передана його сину Мойтабі Хоссейну Хаменеї, який керує багатьма важливими відділам розвідки і безпеки.

2009-го видання The Guardian назвало сина аятоли - опікуном верховного лідера. Багато європейських джерел вказали на Мохтабу Хоссейна Хаменеї як на наступника аятоли.

Ахвазе пише, що незрозуміло, наскільки різко погіршилось здоров'я духовного лідера останнім часом. Припускають, Хаменеї страждає на рак передміхурової залози. Через погіршення здоров'я верховний аятола скасував зустріч із президентом країни Хасаном Рухані.

Хаменеї - верховний духовний лідер Ірану з 1989 року, коли замінив на цьому посту засновника Ісламської республіки, верховного аятолу Руоллу Хомейні.

2014-го Хаменеї переніс операцію на простаті. 2015 року вперше припустили, що він страждає на рак передміхурової залози.

За конституцією Ірану, наступника верховного духовного лідера обирає Асамблея експертів, яка складається з 88 аятол.

Верховний аятола – вищий керівник Ірану. Він визначає загальну політику, є верховним головнокомандувачем збройними силами, керівником військової розвідки, призначає людей на ключові пости - голів судів, керівників поліції та командувачів всіма родами військ, а також 6 із 12 членів Ради вартових ісламської революції. 2-ю за значимістю особою є президент. Він - гарант конституції і глава виконавчої влади. Рішення з ключових питань приймаються тільки після схвалення вищим керівником.

Зараз ви читаєте новину «Аятола, можливо, передав владу сину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути