неділя, 26 грудня 2021 04:37

Археологи склали найстаріше у світі генеалогічне дерево
3

У Великій Британії за допомогою ДНК-аналізу створили найстаріше генеалогічне дерево в історії.

Учені склали його від людських кісток, похованих у гробниці віком 5,7 тис. років у Котсуолдсі, пише The Guardian.

"У дослідженні брали участь археологи та генетики з різних організацій у всьому світі, включаючи Університет Ньюкасла в Англії, Університет Країни Басків в Іспанії, Віденський університет в Австрії та Гарвардський університет у США. Робота допоможе дослідникам зрозуміти сімейну динаміку серед людей кам'яного віку та дізнатися більше про їхню культуру", - йдеться у публікації.

Група дослідників вивчила кістки та зуби 35 людей в одній із найбільших неолітичних гробниць, що добре збереглися. Вона розташована неподалік села Хезлтон у Котсуолдсі на сході Англії. Виявилося, що 27 із 35 осіб були біологічними родичами з пʼяти безперервних поколінь однієї великої родини. Більшість із них народилася від чотирьох жінок і одного й того самого чоловіка.

Право бути там похованим засновувалося на походженні від одного чоловіка. Водночас людей ховали в різних частинах гробниці за принципом походження від матріарха. Гробниця епохи неоліту, або "піраміда", у Гезлтоні-Норт в Глостерширі, має дві L-образні камери, одна звернена на північ, а інша на південь.

Фото: Courtesy of Corinium Museum

Група людей, про яку йдеться була однією з перших спільнот британських пастухів. Вони вживали в основному молочні продукти, дотримувалися багатої білком дієти й виробляли горщики для зберігання й приготування їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найстарішій жінці виповнилося 119 років

Тайські батьки-буддисти одружили своїх 5-річних близнюків, бо їх сім'я вважає, що ті були коханцями в минулому житті. Хлопчик і його сестра одружилися в своєму будинку в Накхонситхаммараті 4 березня. Їхні релігійні батьки слідують за буддійським вченням, що близнюки народжуються разом через любовні зв'язки у минулому житті.

Зараз ви читаєте новину «Археологи склали найстаріше у світі генеалогічне дерево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути