неділя, 13 червня 2021 17:55

Антарктиду відкрили на 1000 років раніше за європейців

Антарктиду відкрили на 1000 років раніше за європейців
Маорі припливли в Антарктиду на 1000 років раніше за російську експедицію. Фото: Reuters

Вчені з Нової Зеландії заявили про те, що корінний народ острова маорі прибув в Антарктиду набагато раніше, ніж європейці.

Дослідження науковців базується на фольклорі, літературі та наскельних малюнках. Про повідомляє Science alert.

Перше документально підтверджене відкриття Антарктиди датується 1820 роком і належить російській експедиції. У 1821 році на материк висадилися американці. Але як стверджують новозеландські вчені, маорі набагато раніше почали дослідження Антарктиди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше Антарктиду подолали пішки

Провідний автор дослідження Прісцилла Вегі разом з колегами опрацювала оповіді маорі та наскельні малюнки, залишені їхніми предками.

"Ми знайшли оповіді полінезійців про подорожі між островами, зокрема подорожі у води Антарктики мореплавця Уй-те-Ранґіори та його команди. Ймовірно, у VII столітті", - говорить науковець.

Вега додає, що всі зібрані свідчення подорожей маорі до Антарктиди є досить переконливими. На це вказують їх обізнаність в мореплавстві та астрономії.

"У деяких оповіданнях Уай-те-Рангіора і його команда пливли далеко на південь. Ймовірно, вони були першими людьми, які побачили води Антарктиди, а може і сам материк. Подорож і повернення Уай-те-Рангіори є частиною історії маорі, яка з'являється на дерев'яних табличках", - каже дослідниця.

Подорож Хуай Те Рангіора була не останнім дослідженням Антарктиди, яке здійснили маорі. Так, Те Ату став першим маорі, який відвідав узбережжя Антарктиди в 1840 році в складі американської дослідницької експедиції.

Маорі також були частиною "героїчної епохи освоєння Антарктики" в ХІХ-ХХ століттях, допомагаючи європейцям під час подорожей в Антарктиду. Зараз вони беруть участь в новозеландській антарктичній експедиції.

13 лютого 1956-го в Антарктиді відкрили першу радянську наукову станцію "Мирний". Її назвали на честь одного з кораблів, які здійснили навколосвітнє антарктичне плавання у 1819-1821-х.

Станцію відкрили учасники першої радянської антарктичної експедиції. Перші 15 років вона була головною базою радянських досліджень в Антарктиді.

Зараз ви читаєте новину «Антарктиду відкрили на 1000 років раніше за європейців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути