пʼятниця, 19 лютого 2021 13:05

Уперше Антарктиду подолали пішки

Уперше Антарктиду подолали пішки
Уперше Антарктиду подолали пішки фото: geosfera.org

19 лютого 1993 року англійські дослідники Файнерс і Страуд стали першими людьми, які подолали Антарктиду пішки.

Антарктида є найвищим континентом й охоплює 10% суходолу Землі. Середня висота поверхні континенту над рівнем моря становить понад 2 тис. м, а в центрі континенту досягає 4 тис. м. 99,5% поверхні покриває материковий лід товщиною до 4776 м, який піднімається до 4010 м.

Дослідження дали змогу більше дізнатися про підлідний рельєф південного материка. У результаті досліджень з'ясували, що близько третини материка лежить нижче рівня світового океану, дослідження вказали також на наявність гірських ланцюгів і масивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдорожчий човен у світі здійснив навколосвітню подорож

Частина континенту має складний рельєф і великі перепади висот. Тут розташована найвища вершина - гора Вінсон і найглибша западина - прогин Бентлі. Антарктичний півострів є продовженням південноамериканських Анд, які тягнуться в напрямку Південного полюса, трохи ухиляючись від нього в західний сектор.

Східна частина материка має переважно згладжений рельєф, з окремими плато й гірськими хребтами висотою до 3–4 км. На сході Антарктиди розташовані підлідні гори Гамбурцева та гори Вернадського.

Наприкінці січня 1820 року здогадки про те, що на самісінькому Південному полюсі Землі є ще один континент, підтвердилися — відкрили Антарктиду. Офіційно її першовідкривачами вважають учасників експедиції Фабіана Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва.

Зараз ви читаєте новину «Уперше Антарктиду подолали пішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути