пʼятниця, 21 жовтня 2022 06:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики США оцінили ймовірність повторного вторгнення в Україну з Білорусі

Аналітики США оцінили ймовірність повторного вторгнення в Україну з Білорусі
Ризик наступу з Білорусі все ще невисокий, вважають в ISW. Фото: facebook.com/mod.mil.by

Генштаб Збройних сил України заявив про ризик повторного наступу Росії з території Білорусі.

Американський Інститут вивченні війни (ISW) переконаний, що ризик такої атаки противника на північ України залишається низьким, попри попередження українського командування. Про це йдеться на сайті ISW.

На думку аналітиків ISW, такий хід подій залишається малоймовірним у найближчі місяці з огляду на те, що російські сили не мають можливості навіть перекрити українські шляхи постачання із заходу за допомогою наземного наступу.

Найближча українська залізнична лінія зі сходу на захід проходить за 30 км від кордону з Білоруссю, а Прип'ятські болота на півночі України та Білорусі роблять маневрові бойові дії через міжнародний кордон у Волинській та Рівненській областях винятково складними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данілов заявив про "певні загрози" з боку Білорусі

Автодорожня та залізнична мережа України має достатньо вузлів з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, тому російське вторгнення з Білорусі не може серйозно погіршити українські логістичні лінії, не просунувшись глибше в Україну, як це зробили окупанти під час битви за Київ, коли російські військові були сильніші. Нині ці сили значно ослаблені.

Також російські військкори заявляють, що російське військове угруповання в Білорусі надто мале, щоб загрожувати Києву.

Речник американської Ради національної безпеки Джон Кірбі повторив 20 жовтня, що Білорусь може сконцентрувати живу силу на кордоні, щоб зафіксувати українські сили на півночі України і запобігти їхньому розгортанню в зоні активних бойових дій на півдні і сході України, нагадали в ISW.

20 жовтня "Радіо Свобода" опублікувало супутникові знімки та свідчення очевидців, які говорять про те, що на військовий аеродром у Зябрівці під Гомелем прибувають російські війська та будуються піщані насипи.

20 жовтня у Генштабі ЗСУ заявили, що ймовірність спроби наступу з території Білорусі зростає, але його напрямок може бути змінений на захід білоруського кордону для "перерізання" логістики постачання зброї.

15 жовтня до Білорусі прибули перші ешелони російських військових для розгортання "спільного регіонального угруповання військ": дивіться фото та відео.
18 жовтня Генштаб ЗСУ повідомив, що Білорусь проводить приховану мобілізацію до лав збройних сил країни під виглядом навчальних зборів.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики США оцінили ймовірність повторного вторгнення в Україну з Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути