пʼятниця, 04 вересня 2020 12:27

Американські військові прибувають до кордону Литви та Білорусі

Американські військові прибувають до кордону Литви та Білорусі
Американські танки Abrams прибувають до Литви для навчань. Фото: Reuters

Американські війська та танки прибувають до Литви у п'ятницю для 2-місячного розміщення поблизу білоруського кордону. Уряд заявив, що цей крок не є загрозою для Білорусі, де тривають акції протесту через спірні вибори.

Таку інформацію з посиланням на уряд Литви повідомляє Reuters.

У середу ввечері уряд Литви, яка є членом НАТО, повідомив, що американські війська будуть перевезені з Польщі на заздалегідь заплановані військові навчання. Навчання мають "оборонний характер і не спрямовані проти жодного сусіда, включаючи Білорусь".

Однак війська прибувають раніше і залишаються довше, ніж повідомляв уряд у липні. Про них оголосили до початку протестів у Білорусі після виборів 9 серпня. В результаті яких до влади повернулася особа, що виконує обов'язки президента - Олександр Лукашенко, ключовий союзник російського лідера Володимира Путіна.

Лукашенко заперечує звинувачення білоруської опозиції та західних країн у фальсифікації виборів і чинить опір вимогам протестувальників подати у відставку. Звинуватив НАТО у накопиченні військових сил біля кордонів Республіки Білорусь і заявив, що проситиме російської військової допомоги за потреби. В НАТО заперечують зв'язок накопичення військової техніки із процесами, що відбуваються в Білорусі.

У Литві з п'ятниці і до листопада розмістяться 500 американських військовослужбовців та 40 машин, зокрема, танки "Абрамс" і бронетранспортери "Бредлі", сказав речник литовської армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські війська на навчаннях сил НАТО входять до угруповань противників

Про те, що у вересні США направлять до Литви на двотижневу підготовку приблизно батальйон - від 300 до 1000 солдатів - ще 29 липня в ефірі BNS заявив міністр оборони країни Раймундас Каробліс. Що навчання почнуться в середині місяця, він повторив 4 серпня в інтерв'ю громадському радіо LRT.

"Розгортання було узгоджено з графіком проведення навчальних занять і наявністю полігона", - сказала в коментарі Reuters прессекретар міністра оборони Віта Раманаускайте.

За словами речника литовської армії, окрім військ США, у щорічних навчаннях 14-25 вересня будуть задіяні військова техніка, авіація та до тисячі солдатів із Франції, Італії, Німеччини, Польщі та інших країн. Про подальше перебування їх на території Литви не повідомляють.

На початку вересня Каробліс сказав про реальну небезпеку того, що Росія направить свої сили до Білорусі.

Олександр Лукашенко, який виконує обов'язки президента Білорусі, заявив, що на ситуацію в країні впливають зовнішнє втручання й іноземне управління протестами з-за кордону. За його словами, воно відбувається з Польщі, Чехії, Литви й України,

Зараз ви читаєте новину «Американські військові прибувають до кордону Литви та Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути