понеділок, 08 квітня 2019 09:25

Як ПАРЄ зніматиме санкції з Росії

Як ПАРЄ зніматиме санкції з Росії
Документ пропонує обмежити право ПАРЄ карати держави, що порушують принципи організації. Фото:www.dw.com

Прибічники Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) мають план з допомогою якого організація не зможе накладати санкції на РФ.

Керівники політичних груп, комітетів ПАРЄ разом з президентом асамблеї і її заступниками зберуться незадовго до початку чергової сесії в Стразбурзі - пише "Європейська правда".

На цій закритій зустрічі розглядатимуть проект порядку денного. Також розглянуть позапланові "термінові дебати", за результатами яких асамблея приймає резолюцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче повернутися в Раду Європи через імперську гордість - Кулеба

Як правило, перелік претендентів на "термінові дебати" затверджують за кілька тижнів до цього на попередньому засіданні.

Президент асамблеї, соціалістка Ліліан Морі Паска, а також лідер групи " Об'єднані ліві ", нідерландський парламентарій Тіні Кокс (якого багато хто вважає головним лобістом інтересів Москви в ПАРЄ) запропонують колегам" підготувати "доповідь, якої немає в попередньому списку.Кокс підготував проект резолюції, яка може змінити розподіл повноважень в Раді Європи. Зокрема, документ пропонує обмежити право ПАРЄ карати держави, що порушують принципи організації.

Якщо документ затвердять, то санкції з РФ не знімуть, але для цього відкриються можливості.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ в квітні 2014 року - відразу після анексії Криму і початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року асамблея продовжила санкції. В знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ до кінця 2015 року. РФ відмовилася подавати заявку на підтвердження повноважень на 2016-й і 2017 роки, вона не бере участь в роботі ПАРЄ і в цьому році.

У вересні 2017 року віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив, що Росія не буде фінансувати ПАРЄ в 2018 році. Сума щорічного внеску Росії на фінансування ПАРЄ становить близько € 40 млн.

29 червня 2018 року бюро ПАРЄ за підсумками засідання в Страсбурзі вирішило терміново розробити рішення, яке дозволить повернути російську делегацію до роботи в асамблеї завдяки змінам правил і процедур асамблеї.

8 жовтня стало відомо, що бюро ПАРЄ відмовилося від пропозиції генсека Ради Європи Турбьерна Ягланда не розглядати питання санкцій щодо національних делегацій.
В результаті ПАРЄ відклала до 2019 року розгляд резолюції, яка може повернути Росії право голосу.

Делегація Парламентської Ассамблеї Ради Європи в Україні стурбована повідомленнями про створення деякими кандидатами систем підкупу виборців.Делегати критикують надмір кандидатів у президенти та заангажованість олігархічних ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Як ПАРЄ зніматиме санкції з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути