26 січня більше 1500 шеф-кухарів провели в останню путь 91-річного Поля Бокюза, "понтифіка" кулінарії, який помер минулої суботи.
Церемонія відбулася в соборі Сен-Жан у французькому Ліоні. Транслювалася на 2 величезних екранах для натовпу ззовні будівлі. Серед присутніх кухарів були Ален Дюкасс, якого "мсьє Поль" вважав своїм духовним "сином", повідомляє Daily Mail.
"Ймовірно, він вважав би за краще просту церемонію в маленькій церкві в селі Колонг-о-Мон-д'Ор. Це було неможливо, з огляду на величезний натовп охочих попрощатися з ним", - сказав Джером, син кухаря.
На церемонію прощання кухарі одягнули свої кітелі.
Бокюз став кулінарним революціонером в 1970-х роках, коли традицію густих насичених соусів змінив на використання інгредієнтів найвищої свіжості, вишукану естетику та інновації.
"Хороша кулінарія для мене - це коли ви піднімаєте кришку і відчуваєте чудовий запах. І просите ще добавки", - говорив Бокюз завжди.
У числі його коронних страв - чорний суп з трюфелів. Його створив для президента Франції Валері Жискар д'Естена в 1975 році.
Серце імперії Бокюза ресторан L'Auberge de Collonges-au-Mont-d'Or. Заробив 3 мішленівські зірки в 1965 і не втратив жодної за весь час.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер творець нової французької кухні
У 1987 організував на свою честь міжнародний конкурс для молодих шеф-кухарів "Золотий Бокюз" (Bocuse d'Or).
Останнім часом Бокюз страждав від хвороби Паркінсона. Він помер в невеликій кімнаті над своїм рестораном - там же, де і народився.
Французький президент Емануель Макрон сказав: "Французька гастрономія втрачає міфічну фігуру ... Кухарі плачуть на своїх кухнях, в Єлисейському палаці і в усіх куточках Франції".
Бокюз був названий "шеф-кухарем століття". Це звання йому присвоїв головний конкурент Мішлена Голд-Мійо в 1989 році, а потім - Кулінарний інститут Америки в 2011 році.
"Мсьє Поль був Францією. Папа гурманів покинув нас ", - написав у своєму Twitter міністр внутрішніх справ Жерар Ко (міністр порівняв значення Бокюза в кулінарії зі значенням Папи римського в релігії - Gazeta.ua)
У Парижі та Неаполі відкриють ресторани, де їжа буде зі списаних з магазинів продуктів. Їжа там буде безкоштовною і подаватиметься лише бідним. Цим займеться відомий італійський шеф Массімо Ботура.
Коментарі