Ексклюзиви
середа, 19 лютого 2014 19:57

Перший крок до радикалізації ситуації завжди робить влада

Незалежно від ставлення до влади і Майдану, слід визнати очевидне - у загостренні кризи винна влада. У будь-якій демократичній державі громадяни мають право проводити мирні акції протесту в безпосередній близькості від будівель органів влади. Зрештою громадяни цю владу й обирають. Це їхнє невід'ємне право. Будь-яке його порушення є злочинним. Звернення до законів проти цього є явно спекулятивними. На підставі декларації прав людини вільні громадяни мають право на опір. Зокрема - і збройний спротив.

Протягом останніх років влада в Україні послідовно порушує права громадян. Демократичні механізми впливу на владу, і без того обмежені й недосконалі, послідовно вихолощуються або скасовуються. Коли люди вийшли на масову акцію протесту на Майдані, суд її просто заборонив. Але сила самої влади основана не на букві закону, а на тому, наскільки вона, на думку громадян, забезпечує реалізацію їхніх прав.

Згодом вночі влада розганяє студентський Майдан, після цього забороняє мирні акції протесту біля органів влади. Усі ці рішення є злочинними, бо порушують наші права. Не дивно, що після кожного з них градус протистояння підвищується. Замість беззбройних студентів приходять сотні самооборони Майдану, стоять на барикадах.

У протистояння є дві принципові речі.

По-перше, спочатку влада приймає чергове неправомірне рішення, а вже потім відбувається перехід протистояння на новий рівень. Спочатку розганяють студентів, а потім зводяться барикади. Спочатку міліція кулями й водометами позбавляє громадян їхнього права на мирний протест під стінами органів влади, і тільки після цього виникають сотні самооборони з кийками і щитами. Тобто перший крок до радикалізації ситуації завжди робить влада.

По-друге, протестуючі дуже обережно й неохоче переходять на новий рівень протистояння. Це говорить про те, що на Майдані, в більшості своїй, протестують мирні громади, а не екстремісти чи бойовики. Зараз влада пробує розігнати Майдан. Це значить, що градус протистояння знову підвищиться, воно вийде за межі Майдану й стане озброєним. І відповідальність за це лежатиме тільки на владі.

Як зупинити сповзання до збройного конфлікту?

Це неможливо зробити через переговори. Вони не дали практичних результатів, а парламент і далі грає декоративну роль.

Це неможливо зробити правовим шляхом, бо судова система повністю себе дискредитувала. В її неупередженість ніхто не вірить. Україна - не правова держава. В такій країні правові механізми не можуть вирішувати навіть менш серйозні проблеми.

Коли не працюють суто політичні й правові шляхи врегулювання ситуації, залишається тільки один вихід - це демократія. Кожен громадянин України повинен мати можливість висловити свою думку. Загальна думка народу має бути вирішальною. Тобто необхідні дострокові вибори і парламенту, і президента.

Якщо більшість протестуючих - за європейський, тобто демократичний розвиток України, то в першу чергу необхідно вимагати дотримання демократичного церемоніалу. Кричати: "Банду - геть!" вже досить.

Влада каже, що протест на Майдані відображає думку не всього народу України, а лише групи радикалів. Добре, то саме час запитати про це в народу. І він дасть відповідь.

Якщо Євросоюз, США, Росія, Китай та інші зовнішні доброзичливці не хочуть дестабілізації в Україні, то досить проводити нескінченні консультації. Тим паче, вони поступово перетворюються на сумнівні підкилимні торги. Найкраще, що можуть зробити зовнішні друзі - вимагати вирішення внутрішньої кризи демократичним шляхом і надіслати якомога більше спостерігачів на позачергові вибори.

Узгодження дати дострокових виборів Верховної Ради і президента здатне не тільки суттєво знизити градус протистояння і врятувати десятки, а може, й сотні життів. Вирішення кризи демократичним шляхом допоможе врятувати від розвалу й дефолту українську економіку. Здатне привести до влади не технічний тимчасовий уряд, а уряд - із мандатом довіри.

Зараз ви читаєте новину «Перший крок до радикалізації ситуації завжди робить влада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути