вівторок, 16 липня 2013 19:38
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Врадіївська хода — це хрестовий похід проти "мусорів"

Обурення громадян жахливим злочином у Врадіївці на Миколаївщині не закінчилося штурмом райвідділка міліції. Частина активістів вирушили пішою ходою на Київ вимагати відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Врадіївська хода — це хрестовий похід проти "мусорів", у яких перетворилися сучасні українські міліціонери. Якщо в Росії спробували змінити сутність міліції, перейменувавши її на поліцію, то у нас система МВС залишилася найбільш прогнилою інституцією в державі. Врадієвка — в кожному куточку України. Із правоохоронців міліціонери перетворилися на озброєних бандитів. Журналістські розслідування раз по раз виявляють оборотнів, корупціонерів, садистів у погонах. На Київщині дільничні замість того, щоб охороняти людей, торгують землею, примушуючи стариків продавати за безцінь свої ділянки. Громадян похилого віку перетворюють на безхатьків.

Падіння моралі правоохоронців стало таким різким, що їх у народі називають "мусорами". Хода на Київ стала народною акцією, до якої підключилася частина політиків. Під час неї провели чимало пікетувань відділків міліції. Деякі міліціонери почали каятися і зізнаватися в системі корупції, створеної зверху донизу. На світ Божий випливли ганебні факти використання міліцією "підсадних качок", тобто сексотів. З їхньою допомогою людей очорнювали, вибивали потрібні покази. Міліція набула ознак середньовічної церкви, яка відпускала індульгенції за плату.

Система МВС перетворилася на структуру по "кришуванню" бандитів, незаконних валютників, наркопритонів та борделів. Громадська рада при міністерстві існує формально. Тому вимоги відставки міністра і реформування системи слушні. Виступаючи у Верховній Раді Віталій Захарченко не покаявся, він не зробив ніякої перебудови у відомстві за час свого керівництва. Катувань громадян в міліції лише побільшало. Тому люди все частіше повстають проти міліцейського свавілля, як-от недавно у Святошинському районі столиці, коли міліціонер ударив жінку.

Всенародна ненависть до правоохоронців призводить до того, що вони починають боятися виконувати свої обов'язки. Якщо раніше припиняли розпиття спиртного в громадських місцях, то тепер не наважуються підходити до підпилих компаній. Тому міліції треба не рятувати честь мундира, а кардинально міняти свою роботу.

Врадіївська хода матиме політичні, психологічні і моральні наслідки. Головний полягає у тому, що суспільство чітко поставило питання реформування системи МВС. І президент має уже восени розпочати цей процес. По-друге, громадськість вимагає звільнення міністра. Якщо це станеться, то його наступник не буде покривати темні плями на мундирі відомства. Потрібно також зменшити чисельність правоохоронців. Бо куди це годиться, коли міліція ледве не втричі більша армії і при цьому часто займається невластивими функціями слідкування за політичними опонентами влади. Вона перетворилася в найзакритішу структуру, бо навіть народним депутатам важко отримати з неї якусь інформацію.

Події у Врадіївці показали, що людям уривається терпець від міліцейського свавілля. Якщо влада не зробить висновки, то відділки запалають по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Врадіївська хода — це хрестовий похід проти "мусорів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути