неділя, 01 грудня 2013 14:56
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Люди виходитимуть на протест знову і знову

Влада не зробила висновку з Врадіївського майдану і тепер пожинає гіркі плоди. Нинішній Євромайдан простояв би до Нового року. Потім люди розійшлися б святкувати. Тепер, коли протестувальників побили, вони стоятимуть принаймні до звільнення міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Гадаю, що на момент наказу про силовий розгін Майдану в оточенні президента перемогли "яструби", які його й підставли. Коли прозвучало засудження з боку Америки та Європи, Янукович змушений відмежуватися від цього злодійства і пристати на бік "голубів", які вимагають покарання винуватців.

Відтак варто очікувати вихід частини депутатів із фракції Партії регіонів. Розкол у владній команді народжувався давно, але його вдалося втихомирити розправою над деякими незгодними, позбавивши їх мандатів. Тепер послаблення лав більшості не уникнути. Блакитна мрія лідерів "регіоналів", мати у фракції 226 нардепів, зірвана. Зараз їм слід подумати, як уникнути великого розколу. Адже навіть член першої "п'ятірки" партійного списку Сергій Тігіпко теж засудив дії з розгону Майдану.

Може статися і переформатування більшості. Але це залежатиме від подальших подій — нинішнього народного віча на Майдані, зусиль опозиції по розкачуванню народного гніву, вдалих дій опозиціонерів у парламенті. Щоб стишити масовий протест, владі варто здійснити показові покарання винуватців бійні. Гадаю, голова міністра Віталія Захарченка теж впаде. Йому вдалося пересидіти Врадіївку, відбутися легким переляком, але тепер покарання не уникнути.

Брутальні дії "беркутівців" найбільше нашкодили Віктору Януковичу. Рейтинг президента падав і без того, адже життя для пересічних українців стає все важчим. Тепер він дійде до 10-12 відсотків. Хоча перед президентськими виборами його спробують "накачати" заграванням перед виборцями. Якщо нині опозиція вдало використає Майдан під прапором євровибору, то її прихильників на півдні та сході побільшає, і тоді результат наступних президентських виборів буде визначений наперед.

Відтак навряд чи влада ще раз вдасться до силових дій. Сам Віктор Янукович засудив дії силовиків. А генпрокурор Пшонка заявив, що люди мають право на мирний протест. Спікери влади лише розповідатимуть, що на Майдані були якісь зачинщики, бандитські елементи, що спровокували міліцію. Але кияни вже не повірять такому словоблуддю. Вони розкусили свавілля влади, тому знову й знову виходитимуть на акції протесту, доки не доб'ються гучних покарань чи відставки уряду.

Зараз ви читаєте новину «Люди виходитимуть на протест знову і знову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути