пʼятниця, 25 листопада 2011 16:09
Володимир Бондаренко
Володимир Бондаренко
Керівник Інституту політичних та соціологічних досліджень ім. Т.Г. Шевченка

Опозиції допоможе Захід

Від ухваленого закону про вибори народних депутатів виграла парламентська більшість, бо "регіонали" провели усі свої принципові положення — змішана система, заборона блоків, 5-відсотковий бар'єр для партій. Те, що найбільше хотіла опозиція — відкриті партійні списки, зменшення бар'єру — відкинули. Для опозиціонерів участь у парламентських виборах буде квитком на війну з командою Януковича. Адже Юлія Тимошенко і Арсеній Яценюк замахнулися на майбутні президентські вибори 2015 року.

Янукович не може пробачити Тимошенко одну річ — вона не визнала його перемогу у 2010 році. "Бютівці" демонстративно залишили залу Верховної Ради під час інавгурації президента. Була зруйнована основа для обговорення проблем країни владою і опозицією. Тому політична боротьба триватиме не на життя, а на смерть, адже Партія регіонів хоче панувати 10 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про вибори спрямований проти виборців

Опозиціонери проголосували за закон, аби підкоригувати деякі положення щодо роботи виборчих комісій, які зменшують можливості для маніпуляцій і фальсифікацій. Але це була помилка, бо тепер вони не зможуть сказати, що непричетні до цього закону. Комуністам у черговий раз пообіцяли підтримку у подоланні прохідного бар'єру. На відміну від Народної партії Литвина, вони ще можуть востаннє потрапити до парламенту. Перед тим, як сірник догорає, він яскраво спалахує. Зараз їм на користь економічна криза, а перед самими виборами вони заявлять, що переходять в опозицію.

Введення мажоритарки, на перший погляд, наближає депутатів до виборців. Адже тепер вони матимуть можливість знати свого депутата, звертатися до нього, давати йому накази. Але відсутність механізму відкликання депутата це нівелює. До того ж на виборах влада застосує тотальну систему адмінресурсу, тому суспільні уподобання будуть спотворені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко: найбільше зло закону про вибори — відновлення мажоритарних округів

Шанси "Батьківщини" збільшаться, якщо Юлія Тимошенко випустять на волю. При потужності її темпераменту вона об'їздить усі куточки України, дорветься до осель виборців. Хоча і зараз її соратники грають на її ув'язнені, адже у нас співчувають тим, кого ображає влада.

Ці вибори будуть унікально непрогнозованими, адже Україна — не суб'єкт, а об'єкт політичної гри. Підключаться міжнародні гравці. Треба буде зіпсувати настрій Росії — Європа і США допоможуть опозиції домогтися нечуваних результатів.

Зараз ви читаєте новину «Опозиції допоможе Захід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути