Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2013 17:32

І Собянін, і Навальний працювали із віртуальною аудиторією

На виборах мера Москви переміг Сергій Собянін з результатом 51,37% голосів. За опозиційного кандидата Олексія Навального проголосувало 27,24% виборців.

Одразу після оголошення результатів виборів Навальний закликав своїх прихильників і всіх небайдужих вийти на мітинги, бо кандидату від влади "допомогли" виграти за допомогою "тотальних фальсифікацій". Ввечері відбулася акція протесту. За даними правоохоронних органів, в акції взяли участь не менше 9 тисяч осіб, у зв'язку з чим організатори будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за перевищення чисельності акції.

В мене немає жодних сумнівів, що влада не буде проводити другий тур, тому що є офіційні підсумки, оприлюднені Центральною виборчою комісією Росії, які свідчать про перемогу виконуючого обов'язки мера Сергія Собяніна. До цього не було прецедентів, що російська влада ставила би під сумнів результати ЦВК.

Низька явка, а саме 30% населення свідчить про декілька обставин. Перше — мешканці Москви за ці тринадцять років, коли не було виборів градоначальника, фактично забули про відповідальність за власну долю.

До речі, якщо ми будемо так само зволікати із київськими виборами, і владі вдасться таки ще на певний час відтягти їхнє проведення, то ми можемо зіткнутися саме з такими проблемами, як зараз зіткнулася Москва. Кияни зрозуміють, що немає чого ходити на такі вибори. Тобто, люди в Москві усвідомили, що від їхнього вибору нічого не залежить.

Друге - практично всім кандидатам на посаду мера Москви не вдалося створити якогось нового контенту, який би зацікавив величезну кількість справжніх мешканців міста. І Собянін, і Навальний, і інші кандидати працювали із віртуальною аудиторією.

Одним із головних аспектів для всіх кандидатів на посаду мера була боротьба з мігрантами, які фактично і складають більшу частину населення російської столиці — до 60-70%.

Тому, звичайно, що дуже дивним було би піти та вибрати людину, яка хоче обмежити тебе в правах, або навіть вигнати. І оскільки жодного іншого кандидата на посаду мера Москви не було, то учасниками виборів мера виявилися три категорії людей: які погоджуються із такою програмою, які підтримують владу, та які сприймали голосування за опозиційного кандидата, як протест проти влади. Таких людей в Москві дуже мало. Вони і склали ту кількість людей, які прийшли на вибори.

Що чекає на акції Навального важко передбачити, оскільки це завжди пов'язано із реальними настроями людей, в тому числі і тих, хто на вибори не ходив. Їх теж треба мобілізовувати. Треба знати, як буде діяти влада відносно тих акцій.

Існує дуже важливий чинник, який ми повинні враховувати — люди бачили, що масові акції на Болотній не призвели до перегляду владою жодних результатів голосування. Натомість, вони показали, що опозиція фактично відмовилась від своїх гасел.

Таким чином, на відміну від попередніх акцій протестів, люди будуть виходити на них, усвідомлюючи що вони ризикують своєю свободою, і в результаті можливого їхнього арешту не буде тієї сили, що їх захистить.

Зараз ви читаєте новину «І Собянін, і Навальний працювали із віртуальною аудиторією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути